Disensiuni privind termenii noului tratat START

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Disensiuni privind termenii noului tratat START

Externe 31 Martie 2010 / 00:00 402 accesări

Rusia şi SUA se confruntă cu disensiuni în privinţa noului proiect de tratat pentru limitarea arsenalelor strategice, dezvăluie “Washington Times” în ediţia de marţi. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice (START) în cazul în care SUA vor spori numărul rachetelor strategice. La rândul său, Ellen Tauscher, subsecretarul de Stat american pentru Securitate Internaţională şi Controlul Armamentului, a declarat că noul acord START nu va conţine obligaţii pentru SUA în privinţa rachetelor strategice.

Diferenţele de interpretare în materie de apărare antirachetă ar putea determina soarta START când Washingtonul va trimite documentul Senatului, spre ratificare. Administraţia Obama intenţionează să trimită noul tratat de dezarmare nucleară încheiat cu Rusia, în Congres, până la sfârşitul lui aprilie, sperând ratificarea acestuia până la sfârşitul anului, a anunţat, luni, un oficial american de rang înalt. La Geneva, se continuă lucrările asupra tratatului, inclusiv asupra unor detalii privind inspecţiile şi schimbul de date, a declarat Ellen Tauscher. În pofida speranţelor administraţiei privind o ratificare în Senat în acest an, mai mulţi senatori republicani şi-au exprimat îngrijorarea privind un vot prea rapid. Tauscher a precizat că SUA şi Rusia lucrează la declaraţiile unilaterale, pe care fiecare parte vrea să le ataşaseze tratatului. Declaraţiile vor deveni parte a pachetului revizuit de Senatul american şi Duma rusă, înainte de ratificare. Asemenea declaraţii, inclusiv alte declaraţii aparţinând corpurilor legislative ale celor două ţări, nu au efect asupra tratatului dar pot fi utile în soluţionarea unor probleme neacoperite în tratat.

Ellen Tauscher a adăugat că noul tratat nu va afecta planul administraţiei de a instala un sistem de apărare antirachetă pentru a proteja Europa şi SUA de rachetele iraniene. Planul se va desfăşura pe o perioadă de zece ani şi ar putea implica amplasarea de interceptori în 2011 în Marea Mediterană, în 2015 în România şi în 2018 în Polonia, radarele urmând să fie amplasate în alte părţi. Ruşii au afirmat că ei consideră acest scut o ameninţare.



12