DISFUNCŢIILE SEXUALE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

DISFUNCŢIILE SEXUALE

Sănătate 29 Septembrie 2014 / 00:00 882 accesări

”În România, 25% dintre bărbaţii cu vârsta peste 35 de ani au probleme de dinamică sexuală”

REPORTER: ”Genul masculin” de pe întreaga planetă, și românii nu fac excepţie, se confruntă cu probleme sexuale: lipsa libidoului, ejaculare precoce, chiar şi impotenţă, de la vârste din ce în ce mai tinere. Ce vânt rece bate prin iatacurile iubirii?

DOCTOR: Trebuie să se ştie că excitarea sexuală masculină este un proces complex, care implică creierul (responsabil de stările psihoemoţionale), hormonii, nervii, muşchii şi vasele sanguine. În cele mai multe cazuri, disfuncţia erectilă poate fi cauzată de probleme fizice: boli de inimă, vase de sânge înfundate, nivel ridicat de colesterol, tensiune arterială, diabet, obezitate, Parkinson, scleroză multiplă, accident vascular cerebral, dereglări hormonale, boala Peyronie.

Disfuncţiile erectile pot avea, însă, şi cauze psihologice

Creierul joacă un rol-cheie în declanşarea unei erecţii, începând cu pârghiile psihologice, care duc la excitarea sexuală. Depresia, stresul, anxietatea, conflictele în cuplu, experienţe sexuale cu partenere nepotrivite pot bloca dorinţa sexuală, astfel provocând sau agravând disfuncţia erectilă.

Orice problemă de potenţă este numită, generic, disfuncţie erectilă și se traduce prin incapacitatea de a obţine sau de a menţine o erecţie suficientă pentru desfăşurarea unui act sexual satisfăcător. Nu contează dacă-i ejaculare precoce sau impotenţă! Dacă disfuncţia erectilă se manifestă frecvent, provoacă stres suplimentar, încrederea în sine a bărbatului este afectată şi se poate ajunge la probleme în relaţia de cuplu, deci trebuie consultat medicul.

Se poate apela şi la metodele naturale de tratament

REP.: Care sunt cele mai eficiente metode de tratament şi în ce constau acestea?

DR.: Tratamentul disfuncţiei erectile depinde de cauzele apariţiei, de factorii determinanţi şi de toleranţa pacientului la tratament. Terapia psihologică este utilă atunci când nu se descoperă o cauză organică.

Există şi terapii intracavernoase sau transuretrale. În majoritatea cazurilor, administrarea transuretrală este mai uşor acceptată decât injecţiile intracavernoase, însă în primul caz poate surveni absorbţia sistemică, având drept rezultat apariţia hipotensiunii arteriale.

Terapia orală de ultimă generaţie a modificat în mod radical abordarea tratamentului disfuncţiei erectile. Atenţie, însă: importantă este alegerea medicaţiei corecte, pacientul să urmeze un tratament prescris de către medic, în caz contrar rezultatele pot fi nule sau chiar să agraveze problema existentă.

Pacientul trebuie să ştie că disfuncţia erectilă nu este ca o boală a copilăriei, care se face o singură dată în viață

REP.: Odată terminat tratamentul, pacientul va avea o viaţă sexuală împlinită sau există riscul recidivei?

DR.: Odată cu terminarea tratamentului şi cu reluarea unei activităţi sexuale normale, pacientul trebuie să ştie că disfuncţia erectilă nu este ca o boală a copilăriei, care se face o singură dată în viaţă. Recidivele pot apărea dacă intervin din nou factorii declanşatori ai afecţiunii. Perioadele prelungite de stres, reluarea unor obiceiuri nocive, ca fumatul şi consumul excesiv de alcool, nerespectarea timpului de odihnă, menţinerea unei atmosfere tensionate în familie sau alegerea unei partenere nepotrivite pot redeclanşa apariţia disfuncţiei erectile. De asemenea, netratarea afecţiunilor organice asociate, abuzurile alimentare, sedentarismul şi obezitatea pot duce la reapariţia disfuncţiei erectile.

Pentru programare sunați la 0241.54.84.61 sau 0726.67.67.50.



12