Disidentul chinez Hu Jia, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Disidentul chinez Hu Jia, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

Monden 25 Septembrie 2008 / 00:00 435 accesări

Nobelul pentru Pace ar putea fi atribuit, anul acesta, unui disident chinez, pentru a reaminti Beijingului despre obligaţiile de respectare a drepturilor omului după reuşita Jocurilor Olimpice, au estimat experţii norvegieni, cu aproximativ două săptămîni înainte de anunţarea oficială. “Anul acesta, premiul va fi, în sfîrşit, al unui disident chinez”, precizează Stein Toennesson, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo, care îl face unul dintre favoriţi pe Hu Jia, “poate împreună cu soţia sa”.

Numărîndu-se printre vocile cele mai critice la adresa regimului comunist, Hu Jia a fost condamnat, în aprilie 2008, la trei ani şi jumătate de închisoare, pentru tentativă de subminare a puterii statului. Un total de 197 de persoane şi organizaţii, a căror identitate este un secret bine păstrat, sînt în cursă, anul acesta, pentru premiul de pace, care urmează să fie decernat de către Comitetul Nobel în ziua de 10 octombrie. “După reuşita Jocurilor Olimpice, Republica Pupulară Chineză trebuie să fie suficient de matură să accepte un asemenea premiu fără să se indigneze”, a adăugat Stein Toennesson, în timpul unei întîlniri cu presa străină, la Oslo. Potrivit apărătorilor libertăţii, atît chinezi, cît şi străini, Jocurile Olimpice, care au fost o promisiune de ameliorare a situaţiei drepturilor omului, nu au adus schimbarea aşteptată în China. “În timpul Olimpiadei am asistat la o serie de represiuni, într-o manieră foarte imatură la adresa drepturilor omului şi a democraţiei, în încercarea de a-i cenzura pe jurnalişti”, a spus Janne Haaland Matlary, profesor de politică internaţională la Universitatea din Oslo.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice, China, care a promis presei străine aceeaşi libertate a articolelor pe care au avut-o şi la ediţia anterioară a Olimpiadei, şi-a relaxat regulile care guvernează media străină, în ianuarie anul trecut. În ciuda acestor noi reguli, care au fost programate să expire în octombrie, media străină prezentă în China în timpul Jocurilor Olimpice s-a plîns de hărţuire, iar Human Rights Watch a lansat un raport, la începutul lunii iulie, în care s-a menţionat că angajamentele nu au fost respectate de China. În timpul Jocurilor Olimpice din China, de exemplu, jurnaliştii străini care au încercat să folosească reţeaua de Internet la centrul de presă, pentru a accesa site-ul Amnesty International, care lansase un raport în care ataca China pentru că nu a respectat angajamentele legate de drepturile omului la Jocurile Olimpice, nu au reuşit.



12