Dispariția misterioasă a Primei Fiice a Uzbekistanului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Serial. Poveşti din estul Europei, la 25 de ani de la Căderea Zidului Berlinului

Dispariția misterioasă a Primei Fiice a Uzbekistanului

Eveniment 13 August 2014 / 00:00 1844 accesări

Pe 13 august 1961 se punea prima cărămidă la Zidul de separație al Berlinului. A devenit un simbol al limitărilor arbitrare, al restricțiilor de orice fel și al intervenției negative a statului în viața oamenilor. Pe 9 noiembrie 1989 va fi, în sfârșit, dărâmat, dar 25 de ani mai târziu țările din estul Europei încă nu au reușit să îi facă uitată moștenirea nefastă. Democrația încă mai așteaptă să fie repusă cu adevărat în drepturi, deși capitalismul a preluat cu lăcomie anumite pârghii și mecanisme de control al societății. Într-un sfert de secol marcat de schimbări profunde într-un ritm amețitor pentru orice relatare istorică serioasă, mass-media este martor și formator de opinie. Cotidianul „Telegraf” va începe o serie de articole dedicate transformărilor prin care au trecut societățile civile din țările din sud-estul Europei.

Multe din țările peste care pica Cortina de Fier sunt departe de a-și fi găsit viitorul radios. Una dintre acestea, fosta republică sovietică Uzbekistan, o frumoasă țară bogată și, paradoxal, cu unul dintre cele mici venituri pe cap de locuitor.

TELENOVELĂ RIDICATĂ LA RANG DE STAT Odinioară o mondenă care avea întreaga lume la picioare, Gulnara Karimova a dispărut din atenția lumii aparent după o ceartă cu tatăl său, puternicul președinte al Uzbekistanului, Islam Karimov. Femeia de 41 de ani, cea mai constantă profesie a sa fiind cea de designer vestimentar, era nu cu mult timp în urmă creditată ca succesoare a regimului autoritar al tatălui său. Surse sub acoperirea anominatului apropiate puterii de la Tașkent au povestit unei echipe de reporteri occidentali că Gulnara Karimova, fiica sa de 16 ani, Iman și iubitul său, starul pop Rustam Madumarov au fost atrași într-un complot împotriva tatălui său, ceea ce a dus la dispariția sa misterioasă din peisajul monden.

Nu sunt disponibile prea multe detalii, iar subiectul este unul tabu în Uzbekistan. Sursele citate de publicația britanică „The Guardian” susțin că trădarea Gulnarei Karimova a fost descoperită în luna decembrie. Nu ne putem imagina decât un scenariu demn de ”Urzeala tronurilor” și n-am fi departe de adevăr, dat fiind regimul autoritar al lui Islam Karimov, în vârstă de 76 de ani. Într-un interviu recent acordat presei britanice de Shaun Walker, fiul Gulnarei Karimova a spus că mama sa ar fi consemnată în arest la domiciliu. Până în luna februarie, contul de Twitter al Primei Fiice a Uzbekistanului era updatat cu tot felul de postări, unele semi-coerente, fiind primele semnale că se întâmpla ceva în familia care deține puterea. Shaun Walker, cunoscut ca Islam Karimov Jr. în Uzbekistan, mai afirmă că ultimele vești pe care le are de la mama sa datează din luna martie, când a vorbit la telefon cu aceasta ultima dată. De atunci a primit tot feluri de SMS-uri de pe telefoane anonime sau cu număr ascuns , ceea ce îl face să creadă că mamei sale nu îi este deloc bine. Și are toate motivele să se teamă, pentru că supraviețuitorii închisorilor din Uzbekistan povestesc despre atrocități greu de imaginat care se produc după gratii. Oamenii sunt torturați după ritualuri barbare, fiind mărturii și despre persoane ucise prin fierbere, potrivit unor rapoarte oficiale ale forurilor internaționale.

O PREZENȚĂ CONTROVERSATĂ Tânărul de 21 de ani, student la Științe Economice la Oxford și-a exprimat în premieră în mass-media temerile față de integritatea fizică a mamei sale, o grea lovitură de imagine pentru regimul de la Tașkent. Nu numai Shaun Walker face valuri în presă, ci și Mansur Maqsudi, cetățean american de origine afgană, care a fost al doilea soț al Gulnarei Karimova și tatăl lui Iman. Bărbatul face demersuri pe lângă oficialii americani pentru a afla informații despre fiica sa și solicită chiar repatrierea sa în SUA. În ceea ce îl privește pe Shaun Walker, acesta este convins că cineva foarte apropiat de bunicul său întreține atmosfera tensionată dintre tată și fiică. În decembrie a revenit la Tașkent unde își serba de obicei ziua de naștere, pe 22 decembrie, numai că atmosfera nu mai era deloc una festivă. El și mama sa au fost împiedicați să se apropie de reședința oficială a lui Islam Karimov, mașina lor fiind întoarsă de la postul de control de la intrarea pe somptuoasa proprietate. Acum însă soarta ei suscită deopotrivă interes și îngrijorare! (va urma)

Taguri articol


12