Dispariţia compozitorului Cornel Fugaru îndoliază lumea artistică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dispariţia compozitorului Cornel Fugaru îndoliază lumea artistică

Cultură 14 Iulie 2011 / 00:00 604 accesări

Cunoscutul compozitor Cornel Fugaru a încetat din viaţă, ieri, la ora 13.50, în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă, potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă Elias din capitală, unde muzicianul era internat din data de 7 iulie. Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus, în această după-amiază, la Muzeul „George Enescu\" (Palatul Cantacuzino), urmând ca înmormântarea să aibă loc la Cimitirul Bellu, cel mai probabil mâine, după cum au declarat apropiaţi ai familiei artistului.

• Carieră • Pianist şi cântăreţ de muzică uşoară, Cornel Fugaru a fondat şi a condus formaţia Sincron aproape14 ani, din 1962 până în 1978. A făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară. În 1970, a devenit unul din cei mai buni compozitori români, muzica sa fiind produsă şi înregistrată nu numai în România, dar şi în Olanda şi Germania. A compus coloane sonore pentru filme, desene animate şi spectacole teatrale.

Cornel Fugaru a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune şi a apărut ca interpret în filmele „Opt minute de vis\" (1966), regia Mihai Constantinescu, „Opt exerciţii pe 625 linii\" (1967), film TV, „Împuşcături pe portativ\" (1967), regia Cezar Grigoriu.

Fugaru a fost distins cu numeroase premii la diferite festivaluri de muzică naţionale şi internaţionale, la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), Cairo (1998) şi a obţinut premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995).

Printre cele mai cunoscute piese compuse de artist se numără „Dau viaţa mea pentru o iubire\", „Nu sunt sclavul tău\", „Eu nu mai sunt cel de ieri\", „\'Am ales nemărginirea\'\'.

• Regrete • Din nou îndoliată, lumea artistică regretă profund dispariţia celebrului compozitor ale cărui piese au încântat generaţii întregi. Interpretul Mihai Trăistariu a declarat că regretă că nu a colaborat niciodată cu Cornel Fugaru, pe care îl considera „un prea mare artist\" pentru a intra în vorbă cu el şi l-a numit „unul dintre puţinii compozitori care a făcut muzică adevărată în România\".

Cântăreaţa Margareta Pâslaru îl considera pe Cornel Fugaru „o personalitate pregnantă\", care a avut generozitatea de a-şi împărtăşi talentul şi cunoştinţele elevilor săi. La rândul său, Octavian Ursulescu a declarat că este dureros că despre marii artişti lumea se interesează abia atunci când mor, Cornel Fugaru fiind afectat de marginalizarea compozitorilor valoroşi de muzică uşoară.



12