Disperarea, singurătatea şi indiferenţa duc la sinucidere! Nu fi nepăsător!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua pentru prevenirea suicidului

Disperarea, singurătatea şi indiferenţa duc la sinucidere! Nu fi nepăsător!

Lifestyle 10 Septembrie 2017 / 13:33 2170 accesări

Cu toţii avem sinucideri în galeria de cunoştinţe sau prieteni. Cu toţii comentăm şi punem întrebări tardive, după ce cumplitul act s-a întâmplat. Niciunul dintre noi nu găseşte răspunsuri pentru că acestea îşi au explicaţia într-un trecut dramatic pe care nu l-am văzut, nu l-am simţit sau de care nu ne-a păsat suficient de mult. Este greu să ascultăm cu adevărat vocile cumplite ale suferinţei şi să investim timp pentru a le răspunde. Încercaţi să vă imaginaţi, preţ de o clipă, câtă disperare, întunecare şi ce strigăt puternic de ajutor se găseşte în spatele hotărârii unui om de a-şi pune capăt zilelor. Mai mult decât atât, încercaţi să vă imaginaţi câtă singurătate distructivă este acolo. Doar o clipă încercaţi să vă gândiţi la asta şi să vă pese cu adevărat, căci astăzi, 10 septembrie, este marcată, la nivel mondial, Ziua pentru prevenirea suicidului.

Potrivit site-ului oficial al Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului,iasp.info, peste 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an, iar numărul tentativelor de suicid este de aproape 25 de ori mai mare, ceea ce înseamnă că mult mai multe persoane au fost pe cale să comită un act suicidal sau au trăit în preajma unei astfel de persoane. Și toate acestea se petrec în pofida faptului că suicidul poate fi prevenit. Fiecare dintre aceste persoane este parte integrantă a unei comunități, unii dintre ei având chiar un cerc apropiat de prieteni, o familie unită sau colegi de școală sau de serviciu apropiați. Alții, însă, trăiesc mult mai izolați. Indiferent de situație, sprijinul colectivității este foarte important pentru persoanele vulnerabile. Tocmai din acest motiv, tema de anul acesta, ''Take a minute, change a life'', ne invită pe fiecare în parte să acordăm atenție celor de lângă noi, îndeosebi celor care se confruntă cu astfel de probleme, să păstrăm legătura cu ei, să-i încurajăm să-și deschidă sufletul, oferindu-le, totodată, sprijinul, încurajându-i și ascultându-i fără să-i judecăm. Avem, astfel, toate șansele, să le schimbăm viața.

Mulți dintre cei care au avut tentative de suicid mărturisesc că în momentele de disperare, când nu mai vedeau altă soluție decât aceea de a-și lua viața, ar fi avut nevoie de implicarea unui apropiat, ar fi avut nevoie ca cineva să le vadă suferința și să-și ofere sprijinul. De multe ori, însă, nici măcar nu au fost întrebați dacă au vreo problemă sau dacă ar avea nevoie de ajutor. Tocmai de aceea, pentru că au trecut prin astfel de stări, aceste persoane își oferă astăzi sprijinul, desfășurând, totodată, activități de prevenire a suicidului. Inițiată în anul 2003, de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată printr-o serie de evenimente, conferințe, campanii și activități publice, menite să atragă atenția asupra suicidului, una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură. Pentru organizarea acestora, Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului necesită sprijinul instituțiilor de stat, al agențiilor guvernamentale, al organizațiilor non-guvernamentale, al asociațiilor naționale și internaționale, al comunităților locale, al cercetătorilor, al medicilor și al voluntarilor.

Taguri articol


12