Dispută între DNA şi avocatul unui preot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dispută între DNA şi avocatul unui preot

Eveniment 23 Iulie 2011 / 00:00 792 accesări

Prelungirea măsurii arestării preventive cu 20 de zile dispusă de Tribunalul Constanţa în cazul preotului din Chitila, Ion Adrian Alexandrescu, a devenit motiv de dispută între procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa şi avocatul acestuia. Vineri, Curtea de Apel Constanţa a judecat recursul declarat de acuzat împotriva menţinerii lui în spatele gratiilor. Avocatul lui Alexandrescu a susţinut că decizia instanţei de a-l ţine în arest pe clientul lui nu ar fi corectă. Avocatul Ioana Focşa a susţinut că procurorii anticorupţie i-ar fi respins clientului ei o listă de probatorii, motiv pentru care l-ar fi recuzat. Apărătorul preotului a adăugat că procurorul DNA ar fi refuzat şi solicitarea lui Alexandrescu de a fi confruntat cu Victor Ciocoiu, un alt acuzat din dosar, care, în opinia avocatului, este singurul care îl incrimează pe preot.

• TERGIVERSARE? • În replică, procurorul DNA a spus că nu a putut să îi prezinte lui Alexandrescu conţinutul rechizitoriului întrucât atât el, cât şi avocatul său au făcut tot posibilul să întârzie mersul anchetei. „Intenţia DNA a fost de a-l trimite în judecată pe Alexandrescu înainte de a expira măsura arestării preventive, însă acuzatul a tergiversat cauza. În ultimile 60 de zile de câte ori a fost întrebat, Alexandrescu a zis că nu vrea să dea nicio declaraţie. Brusc, la finalul urmăririi penale a afirmat că doreşte să dea declaraţie, după ce două zile a studiat dosarul, a susţinut procurorul Sorin Constantinescu. Ion Adrian Alexandrescu a cerut, printre lacrimi, să fie pus în libertate deoarece se consideră nevinovat. Instanţa a respins solicitarea preotului.

• ARESTAT ÎN LIPSĂ • Reamintim că, pe 22 aprilie, bărbatul a fost arestat în lipsă pentru trafic de influenţă întrucât nu a răspuns citaţiilor procurorilor pentru a fi audiat. La jumătatea lunii mai, el s-a predat singur la poliţie. Preotul a susţinut că nu s-a sustras urmăririi penale, ci, pur şi simplu, nu a ştiut că este căutat. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa, Alexandrescu a pus la cale o escrocherie din care ar fi obţinut o sumă mare de bani dacă poliţiştii nu ar fi intrat pe fir. Anchetatorii spun că, în octombrie 2010, preotul l-a convins pe Victor Ciocoiu, din Bucureşti, să îi ceară unei femei 129.000 de lei pentru a-i facilita acesteia obţinerea rapidă a unei compensaţii băneşti de la statul român, în conformitate cu Legea nr. 9/1998 privind acordarea de despăgubiri cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar. Alexandrescu i-a transmis femeii, prin intermediul lui Ciocoiu, că are influenţă pe lângă funcţionarii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi că o poate ajuta să primească banii mai repede. În schimbul favorului, el a pretins o parte din despăgubiri. Fără nicio intervenţie, pe 15 noiembrie 2010, femeii i-a fost virată prima tranşă, în valoare de 180.000 lei. Convinsă că a fost ajutată, în aceeaşi zi, ea i-a trimis lui Ciocoiu, printr-un intermediar, 39.400 de lei. Din această sumă, Alexandrescu a primit 29.550 de lei, adică 75%, aşa cum fusese înţelegerea cu Ciocoiu.



12