Lipsă de consens în cadrul UE. Poziţia preşedintelui Traian Băsescu la summit-ul european de vineri, consacrat situaţiei din Libia, ar fi determinat o ieşire nervoasă din partea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, ceea ce a făcut-o pe cancelarul german Angela Merkel să intervină şi să facă un apel la calm. Germania şi Franţa s-au situat pe poziţii divergente în privinţa modului în care blocul european ar trebui să reacţioneze la criza din Libia. În această polemică, România pare să se fi raliat poziţiei germane. „În acest moment, România nu susţine o soluţie militară în Libia. Considerăm că poate fi o eroare politică majoră”, a declarat preşedintele Băsescu, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European. România s-a declarat şi împotriva recunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie constituit la Bengazi. Franţa, în schimb, s-a grăbit să-i recunoască legitimitatea. O poziţie similară a avut şi premierul bulgar, care, potrivit EUobserver şi presei bulgare, a fost deranjat de presiunile lui Nicolas Sarkozy de a recunoaşte consiliul rebelilor. Acest consiliu, a explicat premierul Boiko Borisov fără a da nume, are printre membrii-cheie oameni care au fost implicaţi în torturarea infirmierelor bulgare. Consiliul este condus de Mustafa Abudel-Jalil, fostul ministru al Justiţiei din regimul lui Gaddafi. Cinci infirmiere bulgare şi un medic palestinian au fost condamnaţi la moarte şi au fost ţinuţi în detenţie opt ani în Libia sub pretinsa acuzaţie că ar fi infectat cu HIV sute de copii libieni.
Atât România, cât şi Bulgaria sunt suspectate că încă sunt supărate din cauza opoziţiei Franţei de a se alătura spaţiului Schengen. Însă, tensiunile dintre Franţa şi Bulgaria în legătură cu subiectul infirmierelor bulgare nu sunt noi. În 2007, fosta Primă Doamnă a Franţei, Cecilia Sarkozy, a mers în Libia pentru a negocia eliberarea celor şase cadre medicale, în ceea ce s-a considerat a fi o lovitură de imagine pentru Nicolas Sarkozy, pe atunci proaspăt instalat la Elysee. UE şi autorităţile bulgare duceau deja de săptămâni întregi negocieri cu oficialii de la Tripoli, pe care le administrau foarte atent. Bulgaria a trebuit să renunţe la 60 de milioane de dolari din datoria Libiei pentru a obţine eliberarea infirmierelor. După summit, Nicolas Sarkozy a declarat: „Nu cred că există vreo ţară care să fi trecut de la dictatură la democraţie perfectă. Nu le putem spune acestor persoane că dacă au colaborat cu Muammar Kadhafi în trecut nu vom dialoga cu ele. Îşi riscă vieţile, şi-au asumat responsabilităţi”.
Pe de altă parte, Liga Arabă a afirmat, sâmbătă, că regimul libian şi-a pierdut legitimitatea din cauza încălcărilor periculoase comise împotriva poporului său şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU să autorizeze instituirea unei zone de excludere aeriană în Libia. Miniştrii Afacerilor Externe şi reprezentanţi ai membrilor Ligii Arabe, reuniţi la Cairo, au considerat că este necesar să se coopereze cu Consiliul Naţional de Tranziţie, care reuneşte opoziţia libiană, şi să asigure protecţia poporului libian.
Luptele continuă. Focuri de armă automată puteau fi auzite, ieri, în Misrata, un oraş libian controlat de opoziţie şi situat la 150 de kilometri la est de Tripoli. Totodată, forţele loiale regimului Kadhafi înaintau şi spre oraşul Benghazi, fieff-ul opoziţiei. Forţele loiale lui Kadhafi continuau să avanseze de-a lungul coastei Mediteranei, folosind rachete, obuze şi bombe împotriva combatanţilor opoziţiei. Forţele pro-Kadhafi au preluat controlul satului al-Bicher, situat între oraşele al-Uqaila şi Brega. Unul dintre fiii lui Muammar Kadhafi, Seif al-Islam, a afirmat, ieri, că forţele guvernamentale controlează 90% din teritoriul ţării. Cert este că linia frontului a avansat mult spre est, trupele regimului fiind la 240 de kilometri de Benghazi. Raiduri aeriene s-au înregistrat în oraşul Brega, iar zeci de militanţi ai opoziţiei s-au retras din această localitate, îndreptându-se spre Ajdabiya. Televiziunea de stat libiană a anunţat că oraşul strategic Brega a fost curăţat de insurgenţi.
Victime colaterale. Un cameraman al postului de televiziune a-Jazeera a fost ucis, iar un altul a fost rănit, sâmbătă, într-o ambuscadă în apropiere de Benghazi. „Ali Hassan Al Jaber a murit ca martir, după ce o echipă a canalului a fost prinsă într-o ambuscadă în zona Hawari, în apropiere de oraşul Benghazi”, a anunţat canalul de televiziune cu sediul în Qatar. Al-Jazeera nu a precizat cine sunt autorii atacului, însă directorul general Waddah Khanfar a afirmat că „Ali Al Jaber a fost asasinat în urma unei campanii de incitare fără precedent a regimului libian împotriva Al-Jazeera şi a angajaţilor săi”. Ali Hassan Al Jaber este primul ziarist străin ucis în Libia de la declanşarea insurecţiei împotriva lui Muammar Kadhafi, pe 15 februarie, însă mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi sau atacaţi.