Comisia Europeană a respins, miercuri, criticile şefului Guvernului italian care a ameninţat cu blocarea funcţionării UE în urma cererii oficialilor de la Bruxelles de a da explicaţii cu privire la politica sa în domeniul imigraţei. “Cînd este vorba de probleme care afectează unul dintre statele membre ale UE, ca Italia, trebuie să cerem anumite explicaţii, informaţii. Asta am făcut la începutul verii şi acum aşteptăm răspunsuri”, a declarat comisarul responsabil de Imigraţie, Jacques Barrot.
Marţi, în Polonia, cu prilejul comemorării începutului celui de al doilea război mondial, Silvio Berlusconi a criticat Comisia, după ce aceasta a cerut lămuriri referitor la repatrierea, duminică, în Libia a unei nave cu 75 imigranţi ilegali. Premierul italian a ameninţat cu blocarea funcţionării UE, refuzînd să voteze deciziile luate în cadrul Consiliului European şi cerînd demisia comisarilor ai căror purtători de cuvînt abordează subiecte care nu sînt de competenţa lor, potrivit declaraţiilor citate de presa italiană miercuri. Jacques Barrot a luat apărarea purtătorului de cuvînt vizat, care în mod normal nu se ocupă de probleme legate de imigraţie. Acesta informase presa amintind că nu trebuie repatriate persoane aflate în prericol sau vulnerabile. Comisarul european pentru Imigraţie a respins, de asemenea, criticile Guvernului italian privind lipsa de acţiune a UE faţă de afluxul de imigranţi în Europa prin Marea Mediterană. “Un reproş pe care nu îl voi accepta este lipsa de acţiune, întrucît am depus personal eforturi pentru a găsi soluţii”, a adăugat acesta. În schimb, oficialul european a recunoscut că criticile italiene sînt mai justificate în ceea ce priveşte atitudinea altor state eruropene, care au reticenţe în a împărţi povara primirii de refugiaţi.
Ministrul italian pentru Afaceri Europene, Andrea Ronchi, a denunţat neputinţa Europei în ceea ce priveşte imigraţia clandestină, potrivit unei interviu publcat miercuri de cotidianul “Il Corriere della Sera”. “Pînă în prezent, Europa ne-a lăsat singuri. În ceea ce priveşte imigraţia, aceasta este în întîrziere într-o asemenea măsură încît în prezent este vorba despre o problemă ce afectează toate cele 27 de state membre ale UE”, a declarat ministrul italian. Executivul european va deschide un program de împărţire a sarcinilor între statele europene, în vederea degrevării Romei în preluarea imigranţilor. Vor urma în luna octombrie propuneri privind armonizarea procedurilor de acordare de azil între state.