TENSIUNI Deşi dădeau impresia că legăturile dintre partidele aflate la guvernare sunt industructibile, membrii Coaliţiei au început să se suspecteze de trădare, ceea ce induce faptul că au apărut fisuri între PDL şi UDMR. În acest sens, un lider democrat liberal i-a acuzat pe cei de la UDMR că ar partizana cu PSD, democrat liberalul aducând aceste acuze după ce, în urma discuţiilor din comisia Coaliţiei privind modificarea legislaţiei electorale, UDMR ar fi respins proiectul PDL de introducere a sistemului uninominal. Conform liderului democrat liberal, discuţiile din Coaliţie pe tema reformării sistemului electoral se află în impas din cauza refuzului UDMR de a accepta propunerea ca cel care câştigă cel mai mare număr de voturi într-un colegiu să devină parlamentar, urmând ca o parte dintre cei care au pierdut să intre totuşi în Parlament, dacă numărul voturilor obţinute este unul mare. „În general, UDMR nu este de acord cu nimic”, a comentat democrat liberalul, care suspectează că opoziţia Uniunii la reformarea legislaţiei electorale este rezultatul unei înţelegeri la care ar fi ajuns UDMR cu PSD, acord prin care ar urma să fie blocată schimbarea sistemului de alegere al parlamentarilor.
CÂTE DOI SENATORI Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, că formaţiunea sa propune un sistem electoral mixt prin care la Senat să fie aleşi câte doi senatori din fiecare judeţ. În acest fel, numărul senatorilor ar scădea la 100. Kelemen Hunor a mai spus că, în cazul în care Coaliţia decide comasarea alegerilor de anul viitor aceasta va trebui însoţită de actul normativ care să prevadă un nou sistem de vot pentru alegerile parlamentare.
UN NOU UNINOMINAL Pe 10 octombrie, conducerea PDL a fost mandatată să susţină în cadrul Coaliţiei de guvernare un proiect de lege electorală care să statueze principiile uninominalului, sistemul de compensare fiind bazat pe numărul de voturi obţinut de fiecare candidat, nu pe o listă naţională de compensare. În concepţia celor de la PDL, introducerea unui sistem uninominal nu ar trebui compensată pe o listă, criteriul trebuind să fie tot cel al voturilor primite de către un candidat în mod direct.