Dispute politice pe tema imigraţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dispute politice pe tema imigraţiei

Externe 14 Mai 2009 / 00:00 406 accesări

Eşecul laburiştilor de a estima numărul foarte mare de imigranţi din estul Europei care au venit în Marea Britanie are în continuare un impact semnificativ asupra serviciilor publice, a declarat marţi secretarul de stat pentru Imigraţie, Phil Woolas. Acesta a recunoscut consecinţele politicii uşilor deschise practicate de Guvern după extinderea din 2004 a UE. “Am greşit!”, a recunoscut oficialul britanic. Autorităţile au subestimat foarte mult amploarea imigraţiei, confruntîndu-se cu sute de mii de noi veniţi din ţările A8 (Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Polonia şi Ungaria) care au aderat la UE în urmă cu cinci ani. În consecinţă, Guvernul a introdus restricţii mai severe pentru muncitorii din Bulgaria şi România, care au aderat în 2007. Sir Andrew Green, preşedintele organizaţiei Migrationwatch, a declarat că pînă şi estimările acesteia potrivit cărora 40.000 de est-europeni vor veni anual în Marea Britanie s-au situat sub cifra reală.

Tot imigraţia dă de cap şi autorităţilor italiene. În schimb, Guvernul de dreapta condus de Silvio Berlusconi a obţinut miercuri trei voturi de încredere în privinţa unui proiect de lege controversat, care introduce o atitudine mai severă în lupta împotriva imigraţiei clandestine, ce devine astfel un delict pasibil de o amendă mai mare. Din totalul deputaţilor, 316 au votat pentru şi 258 împotriva acestui text, în timp ce Italia este criticată în Europa deoarece a întors de două ori în ultimele zile, către Libia, ambarcaţiuni care aveau la bord imigranţi ilegali, fără a oferi posibilitatea, la intrarea pe teritoriul său, de a depune o cerere de azil politic.

Proiectul de lege prevede că intrarea sau şederea ilegală pe teritoriul italian devine o infracţiune, pasibilă de o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro. Şederea imigranţilor clandestini în centre de identificare şi expulzare a crescut de la două la şase luni, în timp ce persoanele care închiriază locuinţe imigranţilor clandestini sau îi adăpostesc riscă trei ani de închisoare. Măsurile de luptă împotriva imigraţiei fac parte dintr-un proiect de lege mai vast, referitor la securitate în general, prevăzînd alte două voturi de încredere în privinţa microcriminalităţii din oraşe şi lupta împotriva mafiei. Celelalte măsuri cuprinse în această lege controversată, faţă de care anumiţi parlametari de dreapta s-au opus, motiv pentru care Guvernul a fost nevoit să solicite un vot de încredere, prevăd instituirea unui registru al persoanelor fără adăpost care vor fi înregistrate de Ministerul de Interne sau constituirea de patrule de cetăţeni pentru a asigura securitatea în anumite cartiere ale marilor oraşe. Legea prevede şi o nouă infracţiune, pasibilă de o pedeapsă de trei ani de închisoare, de ultraj faţă de membrii forţelor de ordine. Prin lege se consolidează măsurile de izolare a şefilor reţelelor mafiote, prevăzînd închisori speciale pentru aceştia.



12