Întâlnirea de ieri dintre oficialii Ministerului Sănătăţii (MS), ai Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a vizat, printre altele, şi distribuţia cardului naţional de sănătate. Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, şi-a exprimat dorinţa de a lucra împreună cu CNAS şi MS în tot ceea ce înseamnă activitate profesională şi debirocratizare. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, i-a asigurat pe toţi participanţii la discuţie de necesitatea finalizării acestui obiectiv important pentru sistemul sanitar românesc. În urma întâlnirii, conducerea MS împreună cu SNMF şi CNAS au convenit mai multe soluţii posibile prin care distribuţia cardurilor de sănătate să nu implice medicii de familie. „În acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distribuţie a cardurilor, CNAS urmând să hotărască cele mai potrivite variante pentru ca acestea să ajungă la pacienţi. De asemenea, MS, CNAS şi SNMF au căzut de acord ca iniţializarea cardurilor din punct de vedere medical să fie realizată prin cabinetele de medicină de familie, urmând să se stabilească criteriile”, potrivit unui comunicat al MS.
CITITOARELE DE CARD VOR FI ACHIZIŢIONATE CENTRALIZAT, PRIN LICITAŢIE NAŢIONALĂ, IAR DISTRIBUIREA ŞI PLATA SE VOR NEGOCIA ULTERIOR.
În urma discuţiei de la MS, s-a stabilit ca, până săptămâna viitoare, reprezentanţii SNMF să înainteze CNAS şi MS propuneri de ameliorare a unor prevederi din Contractul Cadru şi din normele acestuia, inclusiv prevederi pentru modificări legislative. Toate aceste propuneri vor fi analizate pentru ca, la sfârşitul săptămânii viitoare, să fie supuse transparenţei decizionale, potrivit MS.
„NU” ARGUMENTAT! Reamintim că, nu de mult, medicii de familie au spus un „nu” hotărât distribuirii cardurilor de sănătate, pe motiv că, printre altele, se reduce timpul alocat consultaţiei medicale. Atunci când reprezentanţii CNAS au spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că ar fi indicat ca medicii de familie să fie cei care să distribuie şi editeze datele medicale de pe acestea, reacţiile au apărut în scurt timp: „Aşa cum am argumentat în numeroase rânduri şi cum se poate observa în documentele încărcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card), distribuirea cardului, editarea datelor pe card şi achiziţia cititoarelor de card trebuie să fie finalizate de CNAS”. Reprezentanţii medicilor de familie au prezentat şi argumente, în opinia lor, întemeiate. Astfel, cardul de asigurat este proiectul CNAS, nu al medicilor de familie; cardul reprezintă un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de către emitent (CNAS). Cât priveşte cumpărarea cititoarelor de carduri de către medici, aşa cum sugeraseră oficiali ai CNAS, reprezentanţii medicilor au spus că ele nu pot fi cumpărate de medicii de familie, acestea fiind, de asemenea, incluse în proiectul CNAS.