Distrugerea populaţiilor de peşte de apă dulce, o ameninţare pentru umanitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Distrugerea populaţiilor de peşte de apă dulce, o ameninţare pentru umanitate

Monden 25 Octombrie 2010 / 00:00 470 accesări

Spectrul foametei. Cursurile de apă şi lacurile de pe glob produc anual peste 13 milioane de tone de peşte, furnizând peste 60 de milioane de locuri de muncă, se arată într-un raport al ONU, care avertizează cu privire la riscurile pe care poluarea şi efectele schimbărilor climatice le pot avea asupra peştilor de apă dulce. Peştii din râuri şi lacuri sunt, în mod special, importanţi pentru alimentaţia populaţiilor din Africa şi anumite părţi din Asia, deoarece furnizează un aport de vitamină A, calciu, fier şi zinc, arată raportul realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi World Fish Centre. Raportul va fi făcut public la finele conferinţei ONU asupra biodiversităţii, ce are loc până pe 29 octombrie, la Nagoya, în Japonia.

În vreme ce cantităţile de peşte de apă dulce pescuite în Asia şi Africa au crescut în ultimii 40 de ani, în alte părţi ale globului au stagnat, ba chiar s-au micşorat sub acţiunea pagubelor aduse mediului. Astfel, populaţiile de peşti din fluviul Volga s-au redus semnificativ din cauza barajelor. Alte cursuri de apă, precum lacurile Malawi sau Malombe din Africa, au suferit acelaşi fenomen din cauza pescuitului excesiv şi a degradării mediului.

Apariţie misterioasă. Poluarea are de cele mai multe ori cele mai distrugătoare efecte asupra apei. Gărzile de coastă americane investighează apariţia unei uriaşe pete de culoare brună la suprafaţa apei din Golful Mexic, chiar la gurile fluviului Mississippi, bănuind că este vorba despre resturi de petrol provenite de la deversarea din această primăvară sau de o înmulţire necontrolată a algelor. O navă de cercetare a gărzii de coastă a fost trimisă ieri în larg pentru a studia substanţa brună, care se află în prezent la circa 2-3 mile marine de mal, în dreptul zonei Tiger Pass, din statul Louisiana. Aceasta are o lungime de circa 3,2 kilometri şi lăţimea de 250 de metri. Teama autorităţilor americane de mediu este să nu ajungă la mal şi să atingă zone sensibile. Rezultatele analizelor vor fi date publicităţii mâine.

Zeci de mii de tone de petrol au fost deversate în Golful Mexic după explozia, ddn luna aprilie, a unei sonde de foraj petrolier marin aparţinând companiei British Petroleum (BP). Deversarea a afectat grav fauna şi flora marină, dar şi numeroase zone umede de pe coasta Louisianei. Oficialii BP şi cei guvernamentali susţin că cea mai mare parte a petrolului deversat a fost eliminată, însă unii oameni de ştiinţă contestă acest lucru.

Taguri articol


12