Distrugerea sistemului integrat de urgenţă!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Distrugerea sistemului integrat de urgenţă!?

Sănătate 11 Ianuarie 2012 / 00:00 504 accesări

Starea sistemului sanitar din România este deja cunoscută, iar faptul că problemele „curg râu” nu mai constituie, de asemenea, o noutate pentru nimeni. De-a lungul timpului s-a tot încercat o remediere a situaţiei, însă nimic „palpabil”. Românii care au avut de-a face în mod direct cu sistemul sanitar, care s-au izbit direct de problemele sistemului, sunt singurii care ştiu cel mai bine în ce stadiu se află Sănătatea noastră. Un lucru este cât se poate de cert: în ciuda faptului că oamenii sunt asiguraţi, deci plătitori la fondul unic al asigurărilor de sănătate, ei ajung să contribuie, din nou, la Sănătate, atunci când ajung pe patul de spital şi au nevoie de asistenţă medicală. În funcţie de problemele de sănătate cu care se confruntă, ei pot scoate din buzunare sume însemnate. S-a ajuns ca, în 2011, românii să-şi cumpere mai tot în spitale, de la materiale sanitare banale şi până la truse chirurgicale pentru unele intervenţii. De asemenea, pentru ca sistemul de sănătate să poate funcţiona, şi medicii scot bani din buzunare pentru unele tratamente sau materiale sanitare pentru pacienţii care nu-şi pot permite procurarea acestora. Doctorii intră în blocurile operatorii cu buzunarele „blindate” cu medicamente, ştiut fiind faptul că nu au tot ce le trebuie, iar în timpul unor intervenţii chirurgicale nu se poate ridica din umeri. S-ar putea spune că medicii nu trebuie plânşi pentru că au grijă să-şi rotunjească singuri veniturile, însă nimeni nu se întreabă de ce s-a ajuns în această situaţie?

PROF. UNIV. DR. VASILE ASTĂRĂSTOAE: „DEMISIA LUI ARAFAT ESTE REGRETABILĂ, ERA BINE CA BĂSESCU SĂ STEA ÎN BANCA LUI”

Lefurile medicilor din România sunt de-a dreptul ridicole. Venitul unui doctor român este de 10 ori mai mic comparativ cu cel al unui medic din Europa. Cu certitudine veniturile infime i-au determinat pe medicii români să părăsească ţara pe capete, de altfel România a ajuns cel mai mare exportator de medici. De când ţara noastră a intrat în UE, adică din 2007, peste 10 mii de medici au părăsit ţara, interval în care România a produs doar opt mii de medici, deficitul fiind, astfel, evident. Avem 1,9 doctori la o mie de locuitori, în vreme ce în UE sunt 3,7 medici la o mie de locuitori. Paradoxul Sănătăţii este că, în aceste condiţii, România are posturile blocate (!?). Este doar un mic tablou al Sănătăţii, un tablou care arată cât de bolnavă este România.

DISFUNCŢII MAJORE, REPERCUSIUNI ASUPRA POPULAŢIEI „Sistemul de sănătate din România prezintă disfuncţii majore, cu repercusiuni directe asupra stării de sănătate a populaţiei”, arată Comisia Prezidenţială pentru Analiză şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice în raportul din 2008 care a stat la baza noii legi a sănătăţii. „(...) Starea de sănătate plasează România pe unul dintre ultimele locuri la nivelul UE, chiar şi în condiţiile în care unii indicatori au cunoscut îmbunătăţiri în ultimii ani. În acelaşi timp, sistemul de sănătate este unul dintre cele mai neperformante din Europa şi se caracterizează prin lipsă de transparenţă în alocarea fondurilor şi ineficienţă în utilizarea resurselor, şi aşa printre cele mai reduse din UE”, arată autorii raportului. Tot în raport se arată că performanţa sistemului sanitar este de doar... locul 99, după ţări ca Albania, Slovacia, Ungaria, Turcia sau Estonia. „La noi se spune doar declarativ că sănătatea este o prioritate naţională. Guvernanţii se folosesc de clişee”, spunea, nu cu mult timp în urmă, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Şi declaraţia sa pare că fie „întărită”, în contextul ultimelor evenimente din aceste zile.

ALUNGAT DE URGENŢĂ... Cel care a fondat SMURD în România, şi care a reuşit o resuscitare serioasă a sistemului de medicină de urgenţă, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), a fost, ieri, „alungat în regim de urgenţă”, de actuala guvernare. „Proiectul Legii sănătăţii distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieţi fiind înlocuită de competiţia comercială”, a spus, duminică, dr. Raed Arafat, vizavi de proiectul legii sănătăţii care se află postat pe site-ul MS, în dezbatere publică. Replica a venit chiar din partea şefului statului, Traian Băsescu, care a intervenit luni seara în direct la un post de televiziune privat pentru a răspunde criticilor. „Vreau să-l atenţionez pe doctorul Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, ticălos, de altfel, vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi”, aşa a punctat şeful statului privitor la declaraţia subsecretarului de stat.

„DE CE SĂ MODIFICĂM CEVA CE MERGE?”... Declaraţia şefului statului l-a determinat, în mod evident, pe dr. Raed Arafat, să-şi depună, ieri, demisia, demisie aprobată rapid şi de Guvern. “Plec ca să pot să spun punctul meu de vedere”, a explicat Arafat, care a completat că este dispus să revină la o astfel de muncă numai alături de specialiştii în domeniu. El a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi împotriva reformei în Sănătate şi a precizat că nu este de acord cu noile propuneri de reglementare a sistemului de urgenţă. Dr. Arafat a informat că a înaintat punctul său de vedere ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, cu speranţa că va ajunge la toţi decidenţii în domeniu. Potrivit lui Arafat, sistemul de urgenţă trebuie abordat tehnic şi strategic, fără elemente comerciale. „De ce modificăm ce merge?”, a întrebat medicul, care a adăugat că sistemul de urgenţă este într-o fază avansată de evoluţie.

REACŢII CU DUIUMUL... Cum era de aşteptat, reacţiile nu au întârziat să apară. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, colonelul Dorin Oltean, apreciază că este greu să mai găseşti o persoană aşa cum este dr. Arafat, care înainte de orice să pună profesia, exprimându-şi speranţa că activitatea sistemului de urgenţă va continua. Şi fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu îl regretă pe dr. Arafat, demisia sa fiind apreciată ca fiind cea mai mare pierdere a sistemului sanitar românesc din ultimii 20 de ani.

Preşedintele CMR a declarat, la rândul său, că demisia subsecretarului de stat este un lucru regretabil. „Eu personal l-am susţinut pe dr. Arafat pentru că nu putem şterge atât de uşor cu buretele toate lucrurile bune pe care le-a făcut. A realizat, totuşi, un sistem de urgenţă integrat”, a mai spus şeful CMR.

REACŢII AU VENIT ŞI DIN PARTEA POLITICIENILOR Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine, într-o declaraţie de presă, că el are în dr. Raed Arafat mai multă încredere decât în Băsescu, iar subsecretarul de stat va avea întotdeauna loc într-un guvern USL. “USL va promova, când va prelua guvernarea, cât mai mulţi profesionişti în funcţiile executive (...) Noi considerăm că principalul criteriu care trebuie să stea la baza unei guvernări corecte este competenţa”, susţine liderul PSD, care a adăugat că în cazul reformei din sănătate, „nu trebuie să asistăm la ciocnirea a două viziuni strategice, ci la o dispută între unul dintre puţinele sisteme de succes (SMURD-ul gestionat de dr. Arafat) care dă încredere şi profesionalism şi o seamă de interese dubioase şi controversate, susţinute de preşedintele Băsescu”.

USL RESPINGE “ABORDAREA ABSOLUT IRESPONSABILĂ A ACTUALULUI GUVERN ŞI A PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI ÎN PROBLEMA LEGII SĂNĂTĂŢII”

“FMI a arătat, în observaţiile sale asupra proiectului, că legea nu asigură mecanisme de control al cheltuirii banilor în sănătate, nu include sancţiuni pentru managerii de spitale care depăşesc bugetele, nu există un mecanism bine definit prin care se stabileşte şi se actualizează pachetul de bază, nu se precizează cum va fi făcută finanţarea spitalelor”, spune USL.

„PUTEREA PREGĂTEŞTE TRANZACŢIONAREA PE BANI A SĂNĂTĂŢII ROMÂNILOR, TRANSFORMÂND APROAPE ÎNTREG SISTEMUL ÎNTR-O SURSĂ DE BANI PENTRU INVESTITORII PRIVAŢI. ATRAGEM ATENŢIA CĂ CEI MAI VULNERABILI VOR FI PACIENŢII VÂRSTNICI ŞI CEI CU VENITURI MICI, ADICĂ TOCMAI ACEI ROMÂNI CARE, DE OBICEI, AU CEA MAI MARE NEVOIE DE SERVICII MEDICALE”, A MAI SPUS PREŞEDINTELE PSD.

Pe de altă parte, chiar şi europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că dr. Arafat „trebuia încurajat să îmbunătăţească legea sănătăţii, nu invitat să plece din minister”, cum a făcut Ioan Oltean, şi că diferenţele de opinie între Traian Băsescu şi Arafat „nu trebuiau accentuate şi judecate partizan”. Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, s-a arătat rezervat în declaraţii: „E o decizie a dr. Arafat, respect decizia dânsului. Este un coleg foarte bun, cu experienţă (...)”.

Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu: “Este incredibil cum cel mai bun profesionist în domeniul medicinii de urgenţă - iar când spun profesionist mă refer la un om care ştie să scrie legi, care ştie să facă hotărâri şi ordine de ministru, care ştie să aplice legislaţia, care ştie să gândescă metodologic sistemul integrat de urgenţă - este incredibil cum un asemenea om este forţat să părăsească sistemul pe care l-a profesionalizat, pe care l-a perfecţionat şi pe care l-a făcut probabil cea mai importantă verigă a sistemului sanitar românesc”.

Totodată, liberalul a apreciat că este de neacceptat ca un preşedinte în exerciţiu, cum este Traian Băsescu, să-şi „bată joc” şi să renunţe la serviciile dr. Arafat, un om care nu serveşte interesele şefului statului, dar serveşte interesele poporului român. „Cred că în acest moment cel care ar trebui să plece din orice post ar trebui să fie Băsescu pentru faptul că, în loc să modernizeze cu adevărat statul român, îl întoarce înapoi cu zeci de ani”, a mai spus Nicolăescu.



12