Divorţul lui Silvio Berlusconi riscă să se transforme într-o nouă umilinţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Divorţul lui Silvio Berlusconi riscă să se transforme într-o nouă umilinţă

Monden 07 Iunie 2010 / 00:00 462 accesări

Martore incomode. Procesul de divorţ al premierului italian, Silvio Berlusconi, de fosta actriţă Veronica Lario riscă să ia o turnură neplăcută, după ce aceasta din urmă a obţinut dreptul de a o cita ca martor pe o fostă prostituată. Veronica Lario soţia lui Berlusconi timp de 19 ani, a cerut divorţul în mai anul trecut, după ce premierul italian a participat la petrecerea de majorat a lui Noemi Letizia, din Neapole, afirmând la momentul respectiv că acesta “frecventează minore”. Silvio Berlusconi, în vârstă de 73 de ani, a negat în mod repetat că ar fi implicat într-o relaţie cu Letizia sau că ar avea relaţii neadecvate cu minore.

Surse apropiate negocierilor de divorţ au declarat pentru publicaţia “The Sunday Time “ că judecătoarea Gloria Servetti a emis o decizie luna trecută care precizează termenii separării, după ce soţii Berlusconi nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, în pofida a două audieri, în lunile ianuarie şi mai, care au durat, fiecare, câte cinci ore. Silvio Berlusconi şi Veronica Lario au acum posibilitatea de a se lupta în justiţie, în spatele uşilor închise, cu dreptul de a cita martori, pentru o convinge pe judecătoarea Servetti că celălalt partener este responsabil de eşecul mariajului. “Veronica Lario poate cita femei inclusiv pe dama de companie Patrizzia D\'Addario sau pe Noemi Letizia pentru a compărea în faţa judecătorului ca martori. Ambii soţi pot cita martori, iar aceştia din urmă sunt obligaţi legal să vină să depună mărturie”, a declarat o sursă apropiată procesului. La rândul său, Silvio Berlusconi îl poate cita pe bodyguardul soţiei sale. Cotidianul “Libero” care îl susţine pe premierul italian a titrat anul trecut că acesta ar fi avut o relaţie cu Veronica Lario, dar niciunul dintre ei nu a comentat aceste informaţii, negate de prieteni şi de bodyguard. Într-o carte publicată luna trecută, biograful lui Silvio Berlusconi, Bruno Vespa, a scris că premierul italian şi soţia sa, care l-a însoţit de puţine ori la evenimente oficiale, trăiau separat de şapte ani.

Războiul dintre soţi. Judecătoarea Gloria Servetti a refuzat să comenteze cazul, la fel ca avocaţii celor doi soţi. O sursă de la Milano a declarat că există puţine şanse ca Silvio Berlusconi şi Veronica Lario să îngroape securea războiului, deoarece soţia premierului a revenit asupra acordului iniţial. Acesta prevedea că Silvio Berlusoni urma să îi plătească viitoarei foste soţii o pensie alimentară a cărei valoare este semnificativ mai ridicată decât cea de 300.000 de euro pe lună, asupra căreia cei doi au căzut de acord anterior. În acelaşi timp, i se permitea Veronică Lario să rămână în vila Belvedere, de lângă Milano, a cărei valoare depăşeşte 80 de milioane de euro. La mijloc este însă o avere estimată la şapte miliarde de euro şi orgoliul rănit al unei soţii înşelate şi umiliteîn public.

Divorţuri binaţionale. Şi destrămarea căsătoriilor dintre soţi cu cetăţenii diferite a devenit un coşmar legislativ în ultimii ani. 14 ţări au fost autorizate să lanseze o cooperare extinsă pentru a facilita procedurile de divorţ ale cuplurilor binaţionale, ceea ce constituie o premieră în istoria Uniunii. Miniştrii Justiţiei din România, Ungaria, Austria, Spania, Italia, Slovenia, Luxemburg, Bulgaria, Franţa, Germania, Belgia, Letonia, Malta şi Portugalia au obţinut un prim acord din partea Comisiei de justiţie a Parlamentului European. Eurodeputaţii vor trebui să confirme această autorizaţie în cursul unui vot în adunarea plenară din iulie. Această procedură, prevăzută din 1997 în Tratatul de la Amsterdam, nu a fost încă utilizată niciodată. Aceasta permite unui număr de ţări, cel puţin nouă pentru a o lansa, să meargă înainte într-un domeniu fără să aştepte ca toată lumea să fie de acord. Cuplurile binaţionale vor avea posibilitatea în aceste 14 ţări să aleagă legislaţia care să se aplice divorţului lor. În caz de dezacord în cadrul cuplului, legea aplicabilă poate fi cea a ţării în care cuplul îşi are reşedinţa obişnuită sau cea în care cei doi şi-au avut ultima reşedinţă comună, iar dacă nici astfel nu se ajunge la un consens, legea va fi aceea a ţării în care este cerut divorţul. Circa 300.000 de mariaje binaţionale au fost celebrate în 2007 şi pronunţate aproape 140.000 de divorţuri.



12