Neagu Djuvara, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu şi Lucian Dan Teodorovici se numără printre finaliştii primei ediţii a Galei Industriei de Carte din România, care va avea loc vineri, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României din Capitală. Cele peste 70 de instituţii şi aproape 500 de titluri care au fost înscrise la prima ediţie a evenimentului „Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din România” concurează pentru 10 premii de excelenţă.
Gala este structurată pe mai multe secţiuni: Cea mai frumoasă carte, Carte ilustrată, Cea mai bună carte a anului, Non-ficţiune, Cea mai bună traducere, Cea mai bună carte pentru copii şi tineret, Cea mai bună colecţie, Cea mai bună carte netipărită (e-book), Cea mai bună bibliotecă. Premiile pentru cel mai bine vândut titlu şi cel mai popular autor vor fi anunţate în timpul galei.
Juriul prezidat de criticul Eugen Negrici este format din criticul literar şi eseistul Ioan Stanomir, Simona Kessler - Simona Kessler International Copyright Agency, Florin Bican - Institutul Cultural Român, Daniel Nazare - directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”, Liviu Moraru - specialist/ tipografie şi Dinu Dumbrăvicean - Universitatea Naţională de Arte.
Evenimentul „Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din România” este organizat de Federaţia Editorilor din România şi Asociaţia Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Asociaţia Tipografilor „Transilvania”, Asociaţia Librarilor din România şi Asociaţia Română de Relaţii Publice. Scopul manifestării este acela de a marca reuşitele anuale ale industriei de carte autohtone.
La această primă ediţie a Galei Industriei de Carte au putut intra în concurs produsele editoriale ale anului 2011. Au fost invitate să participe toate editurile care sunt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova şi Ungaria care au o filială în România), tipografiile care au sediul în România, bibliotecile autohtone şi librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online înregistrate ca firme româneşti.