Preşedintele rus a declarat vineri că Moscova nu va fi împinsă de Occident către stilul autoritar sovietic şi a învinuit NATO că a provocat conflictul din Georgia, de luna trecută. Dmitri Medvedev a precizat că tensiunile cu Occidentul nu înseamnă că Rusia plănuieşte să se izoleze dincolo de o nouă Cortină de Fier. Liderul de la Kremlin a făcut aceste declaraţii la o zi după ce secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a lansat un atac vehement împotriva Rusiei, spunînd că a intrat pe un drum greşit şi îndemnînd Occidentul să înfrunte ceea ce ea a definit drept tactici de intimidare. Medvedev a spus că rolul NATO în conflictul din Georgia a demonstrat că nu este în măsură să ofere siguranţă în Europa, subliniind nevoia pentru un nou mecanism de securitate.
Liderul rus a ironizat SUA, după discursul secretarului de Stat pe tema relaţiilor ruso-americane. Rice a spus că Rusia este ameninţată cu izolarea din cauza comportamentului său autoritar şi agresiv, dar a adăugat că “SUA vor continua să coopereze din necesitate cu această ţară”, membru permanent al Consilului de Securitate al ONU. “Partenerii noştri americani spun că vor continua să susţină Rusia, profesorii, judecătorii. Ar fi interesant de ştiut ce înseamnă acest lucru”, a adăugat Medvedev, aluzie la programul american de încurajare a dezvoltării societăţii civile ruse. “Dacă vor continua aşa, vor ajunge să ne aleagă şi preşedinţii”, a subliniat Medvedev. Viceministrul rus de Externe, Aleksandr Iakovenko, a spus că “Moscova exclude orice posibilitate de război cu SUA şi, mai general, orice acţiune militară în Caucaz, după garanţiile de securitate aduse de UE din partea georgiană”. El a acuzat SUA că blochează, prin ambasada lor din Moscova, cererile de viză depuse de lideri ai republicilor separatiste georgiene pentru Adunarea Generală a ONU de la New York.
Rusia a trimis tancuri şi trupe în Georgia în 8 august, după ce Tbilisi a lansat o ofensivă pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Georgia intenţionează să adere la NATO, ceea ce nemulţumeşte Rusia, care percepe extinderea Alianţei către frontierele sale drept o ameninţare. Miniştrii Apărării din ţările NATO s-au reunit la Londra începînd de joi seară, pentru prima oară de la începutul conflictului ruso-georgian. Această reuniune informală, care iniţial trebuia să fie dedicată structurilor militare ale Alianţei, va fi probabil dominată de consecinţele militare ale noului climat de confruntare cu Rusia. “Rusia va face tot posibilul pentru restabilirea relaţiilor normale cu Georgia”, a mai declarat preşedintele Medvedev. Acesta şi-a exprimat regretul că “propaganda antirusă din Georgia a afectat relaţiile bilaterale”, sperînd că totuşi, acestea vor fi reluate.
Mihail Saakaşvili va lansa un apel pentru asistenţă internaţională, la Adunarea Generală ONU
Preşedintele Georgiei a declarat vineri că va lansa un apel pentru asistenţă din partea comunităţii internaţionale în discursul pe care îl va rosti la reuniunea Adunării Generale ONU. “Vom vorbi în faţa Adunării Generale despre agresiunea rusă, despre purificarea etnică”, le-a spus el jurnaliştilor pe aeroportul din Tbilisi, de unde pleca spre New York.
Premierul britanic îşi reafirmă sprijinul total faţă de Georgia
Premierul Gordon Brown şi-a reafirmat, vineri, “sprijinul complet faţă de Georgia”, în cadrul unei întrevederi cu omologul său georgian, Lado Gurghenidze, la Londra, unde are loc reuniunea NATO pe tema consecinţelor crizei ruso-georgiene. “Vom oferi Georgiei un sprijin financiar şi economic şi facem apel la alte state să facă la fel”, a adăugat el. Gurghenidze se va întîlni, la Londra, cu ministrul Afacerilor Externe, David Miliband şi cel al Finanţelor, Alistair Darling.