Preşedintele rus continuă să uimească cu accesele sale de sinceritate, după ce a recunoscut duminică faptul că în ţara sa au loc asasinate cu caracter politic. În ultima vreme, la Moscova, au avut loc mai multe crime neelucidate, unele dintre victime fiind jurnalişti. “Din nefericire, ziariştii suferă, ca şi alţi cetăţeni, din cauza activităţilor infracţionale”, a declarat Dmitri Medvedev într-un interviu acordat BBC, al cărui text a fost publicat duminică pe site-ul Internet al Kremlinului. “Nu cred că este vorba în toate cazurile de acţiuni politice. Dar în unele situaţii este posibil să fie vorba despre răzbunare politică, sînt absolut sigur”, a adăugat liderul rus. Cazul asasinării ziaristei Anna Politkovskaia, care lucra pentru “Novaia Gazeta” şi era unul dintre puţinii jurnalişti care acoperea războiul din Cecenia, nu a fost elucidat încă, nici chiar după un proces care a durat trei luni. În ianuarie, avocatul Stanislav Markelov şi ziarista Anastasia Baburova, care lucra pentru tot pentru bisăptămînalul “Novaia Gazet”a, au fost împuşcaţi mortal în plin centru al capitalei ruse.
Preşedintele Medvedev şi-a exprimat aprecierea pentru publicaţia “Novaia Gazeta”, una dintre puţinele din Rusia care îşi permit să critice deschis Kremlinul, şi a promis să acorde un interviu publicaţiei. Opoziţia rusă a sperat că venirea la Kremlin a lui Dmitri Medvedev va aduce schimbări după cei opt ani de mandat ai lui Vladimir Putin, criticat de comunitatea internaţională pentru încălcarea drepturilor omului în Rusia. În ceea ce priveşte cazul lui Mihail Hodorkovski, fost director al grupului petrolier Iukos condamnat în 2005 la opt ani de închisoare pentru fraude fiscale şi judecat într-un al doilea proces, preşedintele Medvedev a afirmat că este vorba strict despre fapte penale. “Nici preşedintele, nici nimeni altcineva nu are dreptul de a se amesteca”, a afirmat acesta.
Dintre subiectele abordate de liderul de la Kremlin nu a lipsit nici apropiatul summit G20, de la Londra. Liderii principalelor economii ale lumii trebuie să ajungă la un acord privind modificarea sistemului financiar mondial, în interesul viitorului ţărilor lor şi al economiei mondiale, a apreciat Dmitri Medvedev. G20, format din marile ţări industrializate şi principalele ţări emergente, se reuneşte joi în summit, pentru a încerca să formuleze propuneri concrete de stopare a crizei economice mondiale. Săptămîna trecută, Rusia a dezvăluit o parte dintre propunerile pe care le va prezenta la summit, printre acestea numărîndu-se şi o reformă a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale şi crearea unei monede supranaţionale.