Preşedintele rus Dmitri Medvedev, al cărui mandat expiră în mai 2012, a declarat că nu intenţionează să se retragă din politică. „Pot spune, fără falsă modestie, că nu îmi subestimez potenţialul. Acesta nu a fost încă realizat. Nu am dreptul să înşel milioane de oameni care mi-au încredinţat puterea. Nu pot să îi înşel pe cei care au crezut cu adevărat în modernizarea statului, economiei şi societăţii noastre. Mă simt responsabil şi am decis să rămân în politică pentru a mă ocupa de chestiuni concrete”, a precizat liderul de la Kremlin. Acesta a dat asigurări că nu a regretat nicio clipă faptul că a renunţat la cariera academică sau economică pentru a intra în politică.
La congresul Partidului Rusia Unită de la sfârşitul lunii septembrie, Dmitri Medvedev a propus ca Vladimir Putin să fie candidat la preşedinţia ţării şi a acceptat să conducă lista Rusiei Unite la următoarele alegeri legislative, din 4 decembrie 2011, şi să lucreze în Guvern, în cazul unei victorii a lui Vladimir Putin la prezidenţialele din martie 2012. Din punctul său de vedere, cea mai bună soluţie la problemele cu care se confruntă ţara sa este stabilitatea. Preşedintele rus a mai afirmat că, dacă Rusia Unită va câştiga alegerile, noul guvern va include numai oameni noi. Dmitri Medvedev făcut aceste declaraţii în faţa a circa 200 de susţinători ai săi, membri ai administraţiei prezidenţiale, deputaţi, reprezentanţi ai unor ONG-uri, personalităţi culturale, jurnalişti, oameni de afaceri şi muncitori, reuniţi la Moscova.
Până să aibă loc o eventuală retragere, preşedintele rus este în continuare foarte ocupat. Autorităţile elene l-au invitat la Atena, în speranţa că Rusia va ajuta Grecia să îşi finanţeze datoria suverană, a anunţat ministrul elen de Finanţe Evangelos Venizelos. „Contăm pe susţinerea Rusiei, ca şi pe cea a Chinei, Indiei şi Braziliei în Fondul Monetar Internaţional (FMI)”, a declarat acesta într-un discurs rostit în Parlamentul grec. Ţările enumerate se numără printre principalii contribuitori la FMI, ceea ce înseamnă că poziţia lor influenţează repartizarea resurselor financiare de care dispune instituţia internaţională. Programul de ajutare a Greciei este cel mai important din istoria FMI, care contribuie la finanţarea datoriei publice a ţării cu 30 de miliarde de dolari. Potrivit premierului Putin, Grecia nu reprezintă decât 2% din PIB-ul total al UE. Vladimir Putin este ferm convins că „Europa este perfect în măsură să rezolve singură aceste probleme”.