Dmitri Rogozin se mulţumeşte cu scuzele din Găgăuzia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dmitri Rogozin se mulţumeşte cu scuzele din Găgăuzia

Externe 15 Mai 2014 / 00:00 567 accesări

Într-un nou mesaj postat pe contul de Twitter, vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu îşi ascunde plăcerea de a fi primit scuze pentru “comportamentul impertinent” al conducerii R. Moldova din partea autorităţilor regiunii autonome moldovene Găgăuzia. “Autorităţile Găgăuziei ortodoxe au prezentat scuze Rusiei pentru comportamentul impertinent al conducerii R. Moldova. Vă mulţumesc, prieteni!”, a scris Dmitri Rogozin ieri dimineaţă.

Rusia a catalogat drept “inadecvată” reacţia liderilor de la Chişinău faţă de participarea vicepremierului Rogozin la sărbătorirea Zilei Victoriei în regiunea separatistă Transnistria. Delegaţia formată din oficiali de rang înalt şi condusă de vicepremierul Rogozin şi de ministrul Culturii, Vladimir Medinski, a fost blocată, sâmbătă, în R. Moldova, după ce Ucraina, România şi Bulgaria şi-au închis spaţiile aeriene pentru avionul cu destinaţia Moscova. Delegaţia oficială rusă a revenit la Moscova la bordul unui avion de pasageri. Ceea ce Rogozin a catalogat drept “comportament impertinent” din partea oficialilor moldoveni a fost confiscarea unor cutii cu semnături ale unor transnistreni pentru o petiţie prin care aceştia cereau “unificarea cu Rusia”. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a confirmat că autorităţile moldovene au confiscat semnăturile pentru a le verifica autenticitatea. Peste 186.000 de locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria ar fi semnat petiţia privind unirea cu Rusia, a anunţat ieri Viorika Kohtareva, preşedintele Uniunii comunităţilor ruse transnistrene. Campania de colectare a semnăturilor ar fi durat două săptămâni în Transnistria, o regiune separatistă cu peste 500.000 de locuitori.

De la Moscova au venit ameninţări cu sancţiuni economice pentru R. Moldova dacă oficialii de la Chişinău vor semna Acordul de Asociere cu UE. Ameninţările de la Moscova nu au impresionat însă nici la Chişinău şi nici la Tbilisi. R. Moldova şi Georgia vor semna fiecare, pe 27 iunie, Acordul de Asociere cu UE. Georgia a parafat Acordul de Asociere în noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în acelaşi moment cu R. Moldova. Evenimentul a fost însă umbrit de refuzul Ucrainei de a semna acest acord, în favoarea unui parteneriat cu Rusia, ceea ce a provocat o criză care ameninţă în prezent integritatea teritorială a Ucrainei. UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu R. Moldova şi Georgia, prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina şi al temerilor că cele două foste republici sovietice vor suferi presiuni din partea Rusiei.



12