DNA a blocat sute de sesizări ale Curții de Conturi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

DNA a blocat sute de sesizări ale Curții de Conturi

Eveniment 29 August 2014 / 00:00 1237 accesări

Direcția Națională Anticorupție (DNA) are mari hibe în activitate. Exemplele în acest sens sunt nenumărate, iar lor li se adaugă acum un raport al Inspecției Judiciare, însușit de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care arată că instituția condusă de Laura Codruța Kovesi a blocat sute de sesizări primite de la Curtea de Conturi cu privire la fraude comise în cheltuirea banilor publici în intervalul 2005-2013, adică exact în perioada mandatelor lui Traian Băsescu la Cotroceni. Potrivit documentului citat de luju.ro, controlul realizat de Inspecția Judiciară, la solicitarea Curții de Conturi, a scos la iveală faptul că nu mai puțin de 238 de astfel de sesizări zac în sertarele marilor Parchete, cele mai multe la structurile centrale și teritoriale ale DNA, procurorii nefăcând demersurile necesare pentru a urma pistele respective, pentru a verifica informațiile primite pe tavă. Conform aceleiași surse, în unele cazuri s-a descoperit că, în mai puțin de 12 luni, infracțiunile semnalate se vor prescrie. "Verificările au evidențiat că dosarele aflate încă pe rolul Parchetelor sau la organele de poliție judiciară au înregistrat prelungiri ale duratei procedurilor, în numeroase cazuri în mod nejustificat", se arată în raportul prezentat de luju.ro. Printre cauzele ce au provocat această situație extrem de gravă se numără "exercitarea necorespunzătoare a supravegherii cercetărilor și tergiversarea cercetărilor de către procurori (îndeosebi în cazul structurilor Direcției Naționale Anticorupție)”. Raportul de control a fost însușit de CSM, însă măsurile dispuse nu sunt nici pe departe atât de dure pe cât ar impune descoperirile Inspecției Judiciare. Mai exact, Laura Codruța Kovesi a primit sarcina de a remedia situația și de a informa CSM despre rezultate.

Concluziile Inspecției Judiciare au fost prezentate de luju.ro:

În Raportul nr. 2036/IJ/507/DIP/2014 privind „verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile Parchetelor, în vederea soluționării dosarelor mai vechi de 1 an de la data sesizării, având ca obiect plângeri penale formulate de Curtea de Conturi a României” s-au formulat următoarele concluzii:

1. Pe rolul Parchetelor din cadrul Ministerului Public se înregistrau, la data finalizării verificărilor, un număr total de 67 dosare aflate în lucru mai vechi de 1 an de la data sesizării, având ca obiect plângeri penale formulate de Curtea de Conturi a României.

2. Verificările au evidențiat că dosarele aflate încă pe rolul Parchetelor sau la organele de poliție judiciară au înregistrat prelungiri ale duratei procedurilor, în numeroase cazuri în mod nejustificat. Cauzele care au condus la aceste situații au fost: complexitatea dosarelor, volumul mare de activitate, fluctuații de personal, redistribuirea repetată a unor dosare, exercitarea necorespunzătoare a supravegherii cercetărilor și tergiversarea cercetărilor de către procurori (îndeosebi în cazul structurilor Direcției Naționale Anticorupție), precum și de către organele de poliție judiciară.

3. Procurorii cu funcții de conducere de la Parchetele verificate, deși nu au derulat decât în mod izolat activități de control și îndrumare focalizate exclusiv pe impulsionarea soluționării cauzelor ce fac obiectul prezentului control, au luat totuși unele măsuri pentru monitorizarea și urgentarea soluționării tuturor dosarelor vechi ce le-au inclus și pe cele sus-menționate. Eficiența acestor măsuri, în cazul dosarelor nesoluționate, a fost relativ redusă, îndeosebi la structurile Direcției Naționale Anticorupție.

Taguri articol


12