Strâns cu ușa de social democrați, care s-au arătat nemulțumiți că nu a demarat procedurile de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general, Augustin Lazăr, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat o măsură fără precedent în Justiție. Toader a spus că, în scurt timp, va iniția un audit extern la toate cele trei unități de parchet ale Ministerului Public: DNA, DIICOT și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Toader a afirmat că au existat de-a lungul timpului conflicte de natură constituțională mai grave decât ceea ce s-a întâmplat în cazul OUG 13, dar niciodată nu s-au aplicat sancțiuni, el adăugând că sistemul judiciar scârțâie din toate încheieturile.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a surprins o țară întreagă atunci când a prezentat evaluarea acțiunilor procurorului general, Augustin Lazăr, și procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Surpriza nu a fost faptul că Toader a afirmat că cei doi funcționari ai statului au încălcat principiul separației puterilor în stat prin cercetarea modului în care s-a adoptat controversata Ordonanță 13, după cum a precizat Curtea Constituțională, ci concluzia raportului. După ce a „șters pe jos“ cu Lazăr și Kovesi, spunând printre altele că DNA și-a arogat indiscutabil o atribuție constituțională care nu-i aparține, aceea de a interfera în actul de legiferare, ministrul a afirmat că „nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a celor doi procurori“(?!). Mulți analiști politici și social democrați nu au înțeles de ce ministrul Justiției a fost dur în raport și indulgent în concluzii. Mai mult decât atât, cei de la PSD, în special președintele formațiunii, Liviu Dragnea, se gândesc chiar să-l bage în ședință pe Toader pentru a da explicații. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar joi, când social democrații vor avea o reuniune de partid la Sinaia.
AUDIT EXTERN LA DNA, DIICOT Și PÎCCJ
Dacă ministrul Justiției se va justifica în fața social democraților rămâne de văzut. Până atunci însă, Tudorel Toader a făcut o declarație-șoc într-un interviu la Antena 3. Ministrul Justiției a afirmat că, în scurt timp, va iniția un audit extern la toate cele trei unități de parchet ale Ministerului Public: DNA, DIICOT și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiției. „Nu am uitat şi nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, şi voi dispune un audit extern“, a declarat Tudorel. Întrebat ce ar trebui să urmărească respectivul audit, Toader a răspuns că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetăţenilor care au stat în închisoare pe nedrept. „Poţi vedea, de exemplu, număr de inculpaţi, poţi vedea număr de arestaţi, poţi vedea număr de cetăţeni de-ai noştri care au stat în puşcărie pe nedrept şi, ulterior, achitaţi, poţi vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poţi vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat şi pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deşi, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluţii de principiu şi despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenţie nelegală, netemeinică, nejustificată“, a spus ministrul Justiţiei. El a adăugat că sunt proceduri legale.
„CONSTITUȚIA, VIOLATĂ DE MAI MULTE ORI“
În cadrul interviului acordat postului Antena 3, ministrul Justiției a afirmat că au existat de-a lungul timpului conflicte de natură constituțională mai grave decât ceea ce s-a întâmplat în cazul OUG 13. „Din păcate, nu este prima dată când o Putere intră în raza de competență constituțională, legală a altei Puteri. (...) Poate că a fost și mai grav. Pot să vă dau mai multe exemple. Nu aș putea să mă declar încântat, dar perioada în care am fost judecător la Curtea Constituțională a fost perioada în care s-au dedus în fața Curții cele mai multe din astfel de conflicte, dintre care unele admise, majoritatea respinse“, a spus ministrul Justiției citat de Agerpres. El a dat un exemplu de „violare a Constituției“ din 2008. „De exemplu, procurorii de la DNA anchetau miniștri. Constituția spune că avizul îl dă numai Camera Deputaților, Senatul sau președintele. Unii miniștri erau în funcție, alții - foști miniștri cu fapte din epoca ministeriatului. Și atunci, procurorii se duceau cu solicitarea de avizare fie la președinte, fie la Camera Deputaților și Senat. Eu am întrebat: „Care este criteriul după care ai un dosar și soliciți avizul de la ..., de la... sau de la președinte?“. Răspunsul a fost dezarmant de sincer și corect: „După cum apreciem noi că obținem mai repede respectivul aviz“. Curtea a dat atunci o decizie și a spus că dă avizul Camera Deputaților pentru ministrul care este și deputat, Senatul pentru ministrul care este și senator, președintele pentru miniștrii care nu mai au una din cele două calități - foști deputați sau senatori, foști eventual miniștrii. Iată o încălcare în care a fost violată Constituția. Dar, dintre toate conflictele constatate de Curte, niciodată, dar absolut niciodată nu s-a pus problema, niciodată nu s-a recurs la sancțiuni, indiferent de natura lor - contravenții, penale, altele decât remediile constituționale, pronunțate de Curte prin arătarea literei de urmat pe viitor“, a mai spus Tudorel Toader. El a adăugat că, de asemenea, conflictele juridice de natură constituțională nu se nasc niciodată între persoanele fizice, ci numai între autorități, iar Curtea Constituțională nu aplică sancțiuni, nu judecă oameni, fapte, persoane, ca să stabilească formele răspunderii.
„SISTEMUL JUDICIAR SCÂRȚÂIE DIN TOATE ÎNCHEIETURILE“
Pe acest fond, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, în interviu, că sistemul judiciar scârțâie din toate încheieturile. „Cauza nu-i una singură. Avem probleme la nivelul legislației, la nivel instituțional și la nivelul interpretării și aplicării legii“, a spus Toader. El a adăugat că legislația este prea stufoasă și suferă, de multe ori, modificări care nu se leagă între ele. Toader a afirmat că există uneori și un volum prea mare de muncă pentru magistrați. „Avem o încărcătură prea mare uneori de dosare pe magistrați, judecători, procurori în unele parchete și nu e echilibrul acela, proporția aceea între volumul de muncă necesar, apt să rezolve cauzele și numărul de dosare. Noi avem în România vreo 34, sper să nu greșesc, de instanțe și parchete cu un singur judecător și un singur procuror“, a declarat ministrul Justiției.
O NOUĂ ÎNCERCARE DE REGLEMENTARE A ABUZULUI ÎN SERVICIU. FĂRĂ PRAG!
Ministrul Justiției a abordat și subiectul proiectului de lege privind modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. Demnitarul a precizat că intenţionează să elimine din lege pragul de la care abuzul în serviciu este considerat infracţiune. „Avem în acel proiect de lege şi propunerea de modificare a abuzului în servicu, actualul articol 297 din Codul penal despre care vorbim, şi nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, ştiu bine şi considerentele“, a declarat Toader la Antena 3. El a adăugat că, prin acest lucru, i se lasă judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz cu o anumită consecinţă păgubitoare este infracţiune sau nu.