Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a mers ieri după-amiază la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa, după ce a fost citat de procurori. Aceştia i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile pentru care s-a început urmărirea penală împotriva lui, într-un dosar cu retrocedări de terenuri, speţă în care DNA s-a… autosesizat, în condiţiile în care faţă de Mazăre nu a fost depusă nicio plângere. La intrarea în sediul DNA, Radu Mazăre a declarat: „Sistemul ăsta opresiv a ajuns să ancheteze, anul trecut, unul din cinci români. În România zilelor noastre este mai rău decât era acum 24 de ani, pe vremea lui Ceauşescu. Am fost chemat pentru un dosar în care un doctor din Constanţa, moştenitorul bunicii sale, avea de primit 300 de metri pătraţi. Eu i-am dat retrocedare cu hotărâre de instanţă. I-am dat un teren în compensare şi în hotărârea de instanţă spunea să trimitem dosarul la Fondul Proprietatea, pentru că noi la data respectivă nu aveam terenuri. Eu am dat dispoziţia după trei luni de zile, când aveam terenurile. Legea spune ca, dacă ai teren, să îi dai teren. Şi mai este un nene care a avut, la fel, moştenire de la o bunică 100 de metri pătraţi. Din 100 de mp i-am dat 60 de mp, restul l-am trimis la Fondul Proprietatea. L-am trimis valoric, mi-a dat Prefectura dosarul înapoi, mi-a zis să scriu suprafaţa. Am scris suprafaţa, procurorul nu a văzut-o şi a zis că l-am prejudiciat şi a început urmărirea penală”, a declarat Mazăre.
“DNA AR TREBUI DESFIINŢAT” Coincidenţă sau nu, procurorul care instrumentează acest dosar este Andrei Bodean, acelaşi care îl cercetează şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, sub acuzaţia de abuz în serviciu. În urmă cu trei săptămâni, Constantinescu a fost săltat în mod brutal, din parcarea din faţa CJC, de mai multe persoane. După ce s-au pitit prin boscheţi şi pe după maşini, indivizii l-au înconjurat pe Nicuşor Constantinescu, i-au sucit mâinile la spate, l-au ameninţat că îi leagă picioarele, totul pentru a-l determina pe acesta să se urce într-o maşină, fără a-i prezenta, aşa cum cere procedura, un mandat de aducere. Radu Mazăre a declarat ieri că ambele dosare au pornit de la autosesizări ale DNA. „Toate acestea s-au întâmplat în urmă cu un an, un an şi jumătate. M-au chemat acum pentru că acum au primit ordinul. Este procurorul care l-a ridicat şi pe Constantinescu pentru neplata telefonului. Este vorba despre o autosesizare! La mine sunt numai autosesizări. Şi în dosarul mare de la Bucureşti este tot autosesizare. Nimeni nu se consideră păgubit, nimeni nu spune că i-am cerut ciubuc, dar ăsta e sistemul! Nu există nicio plângere, oamenii sunt mulţumiţi, hotărârea e de la instanţă… În dosarul în care l-au ridicat ca nişte animale pe Nicu, el fusese cercetat de Parchet şi a primit neînceperea urmăririi penale. După care s-a reautosesizat DNA-ul şi a redeschis dosarul. Bătaie de joc! Cred că DNA ar trebui desfiinţat. Oricum nu mai există decât în vreo două ţări europene. Or, la maniera la care acţionează la ordin, şi îl vedeţi cum de zece ani chinuie numai un anumit spectru al politicii... Nu e în regulă ce se întâmplă”, a adăugat Mazăre. După 15 minute, primarul a ieşit din sediul DNA. Acesta a vorbit despre dosarul întocmit de procurori pe numele lui. “Sunt cele două speţe despre care v-am spus şi mai este o a treia. Două persoane s-au judecat, trebuia predat un teren, nu s-a predat şi au fost nişte cheltuieli de judecată. Fiindcă nu i-am predat terenul unuia dintre ei, instanţa a obligat Primăria la nişte cheltuieli de judecată şi nişte despăgubiri de câteva zeci de mii de lei şi ei spun că eu sunt vinovat pentru asta. Am luat la cunoştinţă de învinuiri şi procurorul mi-a spus că, dacă doresc, să dau o declaraţie, dacă nu, să înaintez un memoriu”, a declarat Mazăre înainte să plece.
ACUZAŢII În dosarul în care primarul este cercetat pentru retrocedarea de terenuri, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de alte patru persoane, doar trei dintre ele fiind înştiinţate până în prezent. Potrivit unui comunicat de presă remis ieri de DNA, Ion Marica şi Ramona Daniela Dospinescu, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii 10/2001 la data respectivă, precum şi Constantin Racu, fost funcţionar în Primăria Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii 10/2001, în prezent avocat, sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Procurorii spun că, din 2009 şi până în prezent, primarul Radu Mazăre nu şi-ar fi îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar în ceea ce priveşte predarea a două terenuri către proprietarul lor.
CE SPUNE DNA “La data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ştefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al municipiului Constanţa, a emis o dispoziţie prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate. La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul municipiului Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi municipiul Constanţa, prin primar, să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 metri pătraţi. Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ştefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţă de 50 metri pătraţi (ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 mp), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 metri pătraţi, situată în municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial municipiului Constanţa”, se arată în comunicatul remis de DNA. Potrivit anchetatorilor, dispoziţiile au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de ceilalţi trei suspecţi.