DNA îl trimite în judecată pe Arhiepiscopul Tomisului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

DNA îl trimite în judecată pe Arhiepiscopul Tomisului

Justiție 08 Mai 2024 / 16:06 1360 accesări

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului (funcţionar public în sensul legii penale), pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă; P.I., consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă'', anunţă DNA într-un comunicat.

Procurorii au reţinut, în esenţă, că, în luna iulie a anului 2023, arhiepiscopul Teodosie Petrescu i-ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând 20% din suma de 800.000 lei pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

''În context, inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promişi (160.000 lei), respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanţă fictiv'', arată anchetatorii.

În cadrul uneiinvestigații Recorder, un preot a filmat cu camera ascunsă negocierile cu mai multe fețe bisericești, inclusiv cu ÎPS Teodosie, de la Constanța, privind acordarea unor “comisioane” ilegale de 20% din sume presupuse de la bugetul de stat pentru biserici. După ce Teodosie a fost pus sub urmărire, la finalul anului trecut, Patriarhia a reacționat:

“Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.



12