Parlamentarii au blocat marți încercarea DNA de a începe urmărirea penală a senatorului Gabriel Oprea, pe care procurorii îl acuză de ucidere din culpă în dosarul morții poliţistului Bogdan Gigină, care și-a pierdut viața în timp ce deschidea drumul coloanei oficiale care îl însoțea pe fostul vicepremier și ministru de Interne. Înaintea votului, Gabriel Oprea le-a cerut colegilor din Senat să se exprime împotriva cererii DNA privind începerea urmăririi penale, explicând că în momentul producerii tragediei se afla pe bancheta din spate a unui autovehicul din coloana oficială, motiv pentru care nu poate fi vinovat de moartea polițistului care deschidea coloana. Decizia împotriva continuării acțiunii penale pe linia dorită de DNA a fost luată de parlamentari cu 73 de voturi "împotrivă", 45 de voturi "pentru" și șase sufragii anulate.
Printre argumentele DNA împotriva lui Oprea, procurorii au menționat că acesta, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale". Un alt argument ar fi reprezentat de indiciile că Oprea a dispus să beneficieze "de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere". Senatorii au considerat însă că argumentele DNA sunt insuficiente pentru acuzarea lui Oprea de ucidere din culpă. Ba chiar unii dintre aleși, cum ar fi senatorul PSD Şerban Nicolae, au criticat dur tentativa DNA, pe care au catalogat-o ca fiind un abuz.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a mers mai departe, declarând că „presiunea“ care se pune pe parlamentari în cazul solicitărilor Justiției este ''inimaginabilă'' pentru că ''îi pune să devină judecători'', motiv pentru care singura soluție ar fi modificarea Constituției pentru eliminarea imunităților. El s-a ferit să critice decizia colegilor de partid. "Nu mai comentez demult astfel de voturi, pentru că atât timp cât noi avem în Constituție acea prevedere greșită din punctul meu de vedere - poate inițial cei care au făcut Constituția au gândit într-un fel, numai că evoluția societății ne pune în situația în care presiunea care se pune pe deputați sau pe senatori e inimaginabilă și îi pune pe acești oameni să devină judecători, ceea ce nu e cazul. Existând această prevedere, până la urmă parlamentarii își exprimă un punct de vedere prin vot, așa cred de cuviință", a afirmat Dragnea, întrebat despre votul PSD în cazul Oprea.