În ultimii ani, am avut parte pe săturate de justiţie televizată cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie. Nu o spunem noi, ci oameni politici și reprezentanți ai societății civile, care au incriminat valul de arestări preventive, pe fondul unui excel de zel manifestat de DNA în baza unor simple suspiciuni rezonabile. Dacă oamenii politici, care nu au fost afectați direct de rețineri, au vorbit despre acțiunile procurorilor doar tangențial sau punctual, fie pentru a-și apăra colegii, fie pentru a-și ofensa adversarii încătușați, personaje importante din societatea civilă au fost atacate direct de justiția televizată a DNA. Preşedintele-director general al Societății Române de Televiziune, jurnalistul Stelian Tănase, a făcut o analiză a ultimelor evenimente generate de acţiunile DNA. Într-o postare pe blogul personal, Tănase spune că are impresia că la București se ascute lupta de clasă, în joc fiind puterea politică, prin ingredientele ei - poziții, prestigiu, faimă și foarte mulţi bani.
SCENARIU Președintele TVR s-a arătat revoltat de ceea ce s-a întâmplat în cazul primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman. Dincolo de infracțiunile de care este acuzat Chiliman, lui Tănase nu i se pare normal că primarul a fost luat pe sus în prezența a zeci de camere TV, direct de pe Aeroportul „Henri Coandă“. ”A fost una dintre înscenările cele mai sofisticate din ultimii ani. Scenarist tare de tot, de regizor ce să mai vorbesc! A avut toate ingredientele unui thriller de Hollywood. Pe lângă anihilarea unui om puternic de la liberali, s-a urmărit și spectacolul. Chestia trebuia să se întâmple neapărat la televizor, să vadă toată lumea, pe toate canalele, cum se prăbușeste cineva care este în politică de 25 de ani. De ce nu a fost invitat la Parchet să dea explicații în stare de libertate? Nu știu”, a spus Tănase.
SPECTACOL Jurnalistul notează faptul că arestul preventiv a devenit o manie, o obsesie a procurorilor: ”Nici nu cred că există o explicație plauzibilă la această meteahnă decât aceea că există dorința de a face spectacol... Cafteala nu se temină aici, urmează alții. În câteva zile veți avea și alte capete oferite pe tavă”. Președintele TVR a adăugat că ”jocul ăsta murdar a ajuns prea departe”. ”E vorba de folosirea instituțiilor statului în răfuieli personale și de clan. Aici e vorba despre procurori chemați să participe la dispute politice și de tip mafiot. Ca și în jocuri de tip „ba pe-a mă-tii”. Și asta nu e a bună. Ideea că „dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine” se practică de la o vreme cu prea mare lejeritate. E un război declarat între mai multe clanuri în care sunt legați oameni politici de top, rude ale unor inși cu putere, averi și influență. Va câștiga cine va rămâne în ultima repriză în picioare, nedoborât. Partida se joacă la vârf și are mize foarte mari”, a mai scris Stelian Tănase pe blog.