TENTATIVA Şpaga în România este mai presus de bunul simţ şi democraţie, este un soi de sport naţional. Şi pentru că unii nu se pot dezbăra de acest obicei, lupta împotriva corupţiei merge cu pasul piticului. Pardon, al politicului. Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, a dat nas în nas cu un caz de corupţie în care el a fost direct vizat. Aflat în vizită în China, la începutul lunii iulie, Şova ar fi fost contactat de reprezentantul unei mari companii, care ar fi încercat să îl mituiască pentru a obţine un contract vizând construcţia unui tronson de autostradă. Şova a povestit că, în momentul în care s-a întors din vizita oficială, imediat ce a coborât din avion, l-a informat pe premierul Victor Ponta asupra acestei încercări de mituire. Poziţia premierului a fost simplă: sesizare la DNA. „În acest moment nu am informaţii de la DNA, dar nu e nefiresc pentru că, fiind în fază de cercetări prealabile şi, probabil, cerând nişte probe în China, durează puţin mai mult. Oricum (plângerea - n.r.), a fost depusă acum circa o lună şi curge. În mod cert va afla lumea când mă vor chema la o declaraţie”, a explicat Şova. Ministrul nu a precizat cine este cel care ar fi vrut să-l corupă, însă surse judiciare au dezvăluit presei că omul de afaceri incriminat este Călin Roman, directorul general al grupului de firme „Selina”, din Oradea.
PROCURORI… DE OCAZIE De cealaltă parte, patronul companiei orădene, Beniamin Rus, îi ia apărarea directorului Roman, spune că acuzaţiile aduse acestuia „nu sunt reale“ şi că, dacă ar fi avut astfel de intenţii, ar fi mers el însuşi în China. Numele lui Beniamin Rus a fost legat în mai multe rânduri de câştigarea unor contracte publice, iar în 2010 acesta a fost acuzat chiar de mituirea mai multor funcţionari locali din Maramureş, judeţ în care avea un contract de deszăpezire. Acuzaţia în acest caz a fost, însă, retrasă. După dezvăluirile făcute de Şova, presa a încercat să afle în ce stadiu se află cercetarea la DNA. Surpriză însă: procurorii DNA, aceşti „mari luptători” anticorupţie, şi-au declinat competenţa în acest caz (!?!), trimiţând la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor plângerea ministrului privind tentativa de mituire. Adicătelea, un ditamai ministru face plângere penală că s-a încercat mituirea lui, însă, peste noapte, DNA rămâne fără competenţă!! Dar, oare, dacă ministrul făcea parte din grupul băsescian, ar fi avut DNA-ul competenţă în acest caz? Noi credem că da, căci, până acum, această instituţie s-a sesizat la tot soiul de plângeri banale, fără să se plângă de lipsa... competenţei! Şi nu e vina nimănui că, prin felul în care răspund procurorii anticorupţie la plângeri, pe frontispiciul DNA este lipită eticheta: aici se fac dosare la comandă politică. DNA are destule precedente nefaste, cu stigmatizări şi acuzaţii false aduse adversarilor politici, cu scurgeri de informaţii din dosare aflate în lucru către oficinele de presă cotroceniste şi cu eşecul în instanţă al multor acţiuni de telejustiţie, pentru a nu fi suspectat de politizare.
MARTOR În altă ordine de idei, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bihor, Cristian Ardelean, a confirmat că plângerea ministrului Şova este depusă împotriva omului de afaceri Călin Roman, la dosar fiind şi o carte de vizită a acestuia, iar cercetările sunt în fază incipientă. Ardelean a mai dezvăluit că în denunţ este indicat numele unui martor care ar fi asistat la discuţii şi care va fi chemat la audieri.