DNA susține moțiunea de cenzură a PNL?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lovitură de teatru

DNA susține moțiunea de cenzură a PNL?

Eveniment 06 Iunie 2015 / 00:00 1870 accesări

Lovitură de teatru dată de DNA exact în ziua în care liberalii au depus în Parlament o moțiune de cenzură prin care încearcă, fără prea multe sorți de izbândă, să dea jos Guvernul Ponta. Coincidență sau nu, mutarea procurorilor DNA, care l-au pus sub învinuire pe premierul Victor Ponta în dosarul în care se cere ridicarea imunității parlamentare a deputatului Dan Șova, a schimbat radical șansele moțiunii liberale. Succesiunea extrem de rapidă a evenimentelor care au urmat după confirmarea oficială a informației conform căreia șeful Guvernului este suspect în dosarul în care casa de avocatură a lui Dan Șova este cercetată pentru relațiile contractuale cu complexurile energetice de stat Rovinari și Turceni dă senzația unei acțiuni concertate ce are ca unic scop schimbarea Guvernului.

IOHANNIS ȘTIE SĂ REACȚIONEZE PROMPT! Teoria este confirmată și de faptul că, încă de la instalarea în funcție, actualul șef de stat, Klaus Iohannis, care în campania electorală îi implora pe români să nu pună toate ouăle politice într-un coș (în contextul în care PSD deținea guvernarea, iar liderul PSD, Victor Ponta, era candidat la Președinție), a insistat să i se dea un Guvern PNL. De obicei taciturn și scump la vedere, Iohannis a reacționat atipic de rapid vineri, la scurt timp după ce mass-media a confirmat din surse oficiale informația legată de punerea sub învinuire a premierului. Într-o intervenție publică, președintele a declarat: "Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta". Și a plecat. Dacă tema politică legată de premier a fost tranșată atât de repede, nu la fel de sprințar s-a dovedit Iohannis într-un caz care privește fiecare cetățean al României, cazul Marianei Rarinca, femeia care a fost arestată abuziv de DNA timp de șase luni, pentru că era în dispută cu șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție. În ce-o privește pe Rarinca, președintele nu a simțit nevoia să facă vreo declarație. 

MINISTRUL DELEGAT PENTRU DIALOG SOCIAL, LIVIU MARIAN POP: "E PURĂ COINCIDENŢĂ CĂ ÎN ZIUA MOŢIUNII PNL PREMIERUL E CITAT LA DNA? EU NU CRED ÎN COINCIDENŢE"

PONTA NU DEMISIONEAZĂ În replică la solicitarea președintelui, Ponta a declarat că nu poate fi demis decât de Parlament, indicând în subsidiar că nu are de gând să plece din funcție înainte de a fi fost condamnat de o instanță, doar pe baza unor atacuri ale DNA: "Respectarea principiilor constituţionale este esenţială pentru societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări!". De altfel, el a postat pe un site de socializare documente emise de complexurile energetice de la Rovinari și Turceni care atestă, în ciuda afirmațiilor procurorilor, faptul că firma de avocatură a premierului nu a avut nicio legătură contractuală cu cei doi mamuți energetici. Mai mulți analiști politici au evidențiat încă o dată faptul că, în România, principiul de drept al prezumției de nevinovăție este opțional, însă au subliniat că, dacă un prim-ministru în funcție este pus sub urmărire penală - o premieră la nivelul UE -, este de discutat dacă acesta trebuie demis sau doar suspendat. Aceiași analiști au criticat DNA, care, în rechizitoriul împotriva lui Ponta, îl acuză pe acesta că l-a promovat în funcții pe Șova, care i-a fost coleg de facultate, deși legea nu interzice astfel de promovări. Evident, în timp ce liberalii au cerut în cor demisia lui Ponta, din arcul guvernamental au venit numai mesaje de susținere pentru premier.

MOȚIUNEA Spuneam la începutul materialului că mutarea DNA, despre care șefa instituției (Codruța Kovesi) spune că nu are legătură cu evenimentele politice, în tandem cu beneficiarii atacului la Ponta, care, la rândul lor susțin că moțiunea de cenzură liberală nu are conexiuni cu atacul procurorilor, este menită să dea mai multă forță unui atac politic fără șanse în Parlament. Revenind la moțiune, care este legată, dincolo de exprimările pompoase, de o temă care a fost aruncată artificial în agenda populației - votul din diaspora -,  aceasta a intrat în circuitul legislativ, urmând a fi stabilit calendarul dezbaterilor și al votului în plen.



12