Doar 12 voturi lipsă pentru căderea Guvernului Tăriceanu II

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doar 12 voturi lipsă pentru căderea Guvernului Tăriceanu II

Politică 04 Octombrie 2007 / 00:00 498 accesări

Moţiunea de cenzură iniţiată de 140 de deputaţi şi senatori PSD şi intitulată \"1000 de zile de haos. Sfîrşitul guvernării de dreapta\" a fost respinsă ieri în plenul Parlamentului, cu 220 de voturi “pentru” şi 152 împotrivă, iar cabinetul Tăriceanu II va rămîne în funcţie. Doar 12 voturi au lipsit pentru ca moţiunea să fie adoptată de parlamentari, iar Tăriceanu să spună adio funcţiei de premier. La şedinţă au fost prezenţi premierul şi miniştrii cabinetului, însă Călin Popescu Tăriceanu nu a rezistat pînă la finalul numărării voturilor valabil exprimate. În timpul dezbaterilor din plen, reprezentanţii fiecărui partid parlamentar şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la moţiune.

După citirea textului moţiunii, Tăriceanu a declarat că respectă PSD şi importanţa procesului democratic care are loc în plenul celor două Camere. În discursul său, şeful Guvernului a menţionat aspecte pe care le consideră succese ale Cabinetului său şi a afirmat că, în cazul în care Guvernul nu va cădea, va începe de astăzi discuţii cu partidele politice pe marginea bugetului pe 2008, care ar putea duce la devansarea termenului de majorare a pensiilor.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a îndemnat pe parlamentari să voteze în favoarea moţiunii, pentru a deschide calea formării unui nou guvern, care să aibă o majoritate parlamentară stabilă şi un program de guvernare cu accente sociale. Geoană a arătat că PSD are în vedere identificarea unei alternative la actuala guvernare, o alternativă care să implice alte politici publice decît cele de dreapta. Liderul PSD a criticat, totodată, actualul guvern, apreciind că eşecul înregistrat de acesta la nivelul absorbţiei de fonduri europene reprezintă un argument suficient pentru căderea sa. Geoană a apreciat, de asemenea, că actualul Guvern, ca şi cel precedent, au avut o agendă de dreapta eşuată, el arătînd că este nevoie de implementarea unor politici sociale, contrare celor aplicate pînă acum: \"E momentul să punem capăt acestei guvernări de dreapta. Este momentul unor politici echilibrate şi sociale\".

UDMR, PC, PRM şi minorităţile nu au participat la vot

Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti l-a ironizat pe liderul PLD Theodor Stolojan, despre care a afirmat că, în 2002, susţinea că Traian Băsescu este \"un om lipsit de onoare\" şi că îşi va da demisia de la conducerea PNL dacă se realizează alianţa cu PD\". El s-a adresat, de la tribuna Parlamentului, direct liderului PLD, care se afla într-unul dintre balcoanele sălii de plen, urîndu-i sănătate: \"Bună ziua, d-l Stolojan! Sănătos, sper! Vă doresc multă sănătate, să nu-l mai faceţi să plîngă pe...\". Liderul liberal a arătat că PNL este de acord cu o colaborare cu PD, dar cu condiţia ca democraţii \"să scape\" de unii lideri, de corupţi şi de tutela lui Băsescu. El a apreciat că momentul moţiunii de cenzură nu este cel mai prielnic pentru o acţiune politică, care să conducă la schimbarea de ştafetă la Palatul Victoria: \"Nu vreau să spun însă că textul moţiunii de cenzură ar fi de la un capăt la celălalt unul frivol sau superficial. Dimpotrivă, în conţinutul său, am întîlnit pasaje care sînt rodul unei expertize competente a unor realităţi economice, financiare, sociale şi politice din România zilelor noastre\". La final, el i-a îndemnat pe parlamentari să nu pună toţi \"aşii\" în mîinile lui Traian Băsescu.

Liderul deputaţilor PD, Cristian Rădulescu, a declarat că actualul Guvern şi-a pierdut credibilitatea, căderea acestuia fiind un pas necesar pentru formarea unui Cabinet susţinut transparent şi consistent. El a mai spus că moţiunea de cenzură se referă la o perioadă mai lungă decît cea gestionată de Guvernul Tăriceanu II, ceea ce este inutil, pentru că singurii miniştri care vor fi schimbaţi din funcţie sînt cei actuali.

Apoi, rînd pe rînd, de la tribuna Parlamentului, reprezentanţii UDMR, PRM, PC şi grupului minorităţilor au anunţat că nu votează moţiunea. În schimb, deputatul PLD Cristian Boureanu a declarat că, deşi sînt multe lucruri care separă PLD de PSD, ca doctrină, viziune şi motivaţii, asupra unui lucru sînt de acord, şi anume că Guvernul Tăriceanu trebuie să plece, iar PLD va vota în favoarea moţiunii. Un alt liberal care a luat cuvîntul în Parlament a fost vicepreşedintele partidului Crin Antonescu. “Dacă trece moţiunea, PNL intră în opoziţie - dacă nu trece, soarta Guvernului e mai şi grea”, a declarat el.



12