Potrivit unui sondaj dat publicităţii luni, cînd preşedintele ales Barack Obama se afla în vizită la Casa Albă, doar 16% dintre cetăţenii americani consideră că ţara se îndreaptă în direcţia bună în prezent. ”Provocările cu care se confruntă Obama sînt mai mari ca niciodată. Niciun preşedinte nu a preluat funcţia într-un moment în care încrederea cetăţenilor este la un nivel atît de scăzut. În 34 de ani de cînd se adresează această întrebare, numărul celor care consideră că lucrurile merg bine nu a scăzut sub 20%”, a declarat directorul de sondaje al televiziunii CNN. Pînă în prezent, Obama pare să corespundă aşteptărilor ridicate ale americanilor, două treimi dintre aceştia avînd o părere pozitivă despre ceea ce a făcut acesta de cînd a fost ales preşedinte, iar trei sferturi considerînd că el se va descurca foarte bine în calitate de preşedinte. Şase din zece dintre cei chestionaţi nu au o idee clară despre ceea ce va face Obama pentru a îmbunătăţi economia, fiind în continuare îngrijoraţi de acest aspect. Moralul scăzut al opiniei publice ar putea avea legătură cu faptul că actualul preşedinte este cel mai nepopular preşedinte din ultimii 60 de ani, 76% dintre repondenţi nefiind de acord cu modul în care el îşi exercită atribuţiile. Sondajul CNN a fost realizat de joi pînă duminică, prin telefon, pe un eşantion de 1.246 de persoane, avînd o marjă de eroare de plus/minus trei puncte.
Între timp, Barack Obama a apelat la preşedintele în exerciţiu al SUA pentru ca acesta să susţină redresarea industriei auto, grav afectată de criză. Preşedintele Bush a promis că va susţine un eventual plan în acest sens, însă în schimbul acceptării de către Obama a acordului de liber schimb cu Columbia, acord respins de democraţii din Congres. Rămînînd în sfera economică, Barack Obama a anunţat că nu va avea programate întîlniri cu şefii de stat şi de guvern care vor participa, sîmbătă, la Washington, la summit-ul G20 consacrat crizei economice mondiale. Conform protocolului, Obama nu va participa la reuniune, a declarat Robert Gibbs, purtătorul de cuvînt al lui Obama, dezminţind astfel informaţiile neconfirmate potrivit cărora preşedintele ales ar fi urmat să aibă întîlniri cu unii dintre viitorii săi parteneri de negociere. Gibbs a mai spus că Obama nu va numi în cursul acestei săptămîni niciunul dintre membrii de bază ai viitoarei sale administraţii, însă ar putea anunţa unele nominalizări în cadrul echipei sale.
Summit-ul G20, care va avea loc sîmbătă, la Washington, îşi propune găsirea unei soluţii de reformă a sectorului financiar mondial. La reuniune vor fi reprezentate Germania, Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia, precum şi Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia şi Turcia, dar şi UE, FMI şi Banca Mondială.