Doar 30 de produse au fost atestate ca fiind tradiţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Criterii mai drastice Termen-limită, 11 septembrie

Doar 30 de produse au fost atestate ca fiind tradiţionale

Eveniment 23 Mai 2014 / 00:00 724 accesări

Scandalurile care au zguduit piaţa alimentară în cursul anului trecut (carnea de cal cu etichetă falsă şi laptele contaminat cu alfatoxină) au dovedit încă o dată că industria este plină de minciuni. De altfel, nici domeniul produselor tradiţionale nu a fost ocolit de falsuri. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au descoperit anul trecut că multe dintre cele 4.400 de produse tradiţionale din ţara noastră nu erau cu adevărat tradiţionale şi că mulţi consumatori au fost înşelaţi. În acest sens, MADR a elaborat o nouă lege, mai drastică, astfel încât pe piaţă să fie permise doar acele produse cu adevărat tradiţionale. După cinci luni de la intrarea în vigoare a noii legislaţii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că au fost înregistrate doar 30 de produse tradiţionale, însă producătorii mai au timp să se reatesteze, termenul-limită fiind 11 septembrie 2014. „După noua legislaţie au fost atestate 30 de produse realizate de 10 producători, iar 51 de dosare de la alţi 10 operatori economici au fost respinse. Acest lucru arată că există mai multă rigoare în verificarea documentaţiei şi în atestarea produselor. Deocamdată au venit şi cei care aveau atestatul vechi, dar şi alţi producători care vor să se ateste pe noile condiţii. Dacă vrem să ieşim pe piaţa internaţională, România ar trebui să se axeze în viitor pe calitate constantă”, a declarat directorul din MADR, Viorel Morărescu. Concret, până la mijlocul lui mai au fost atestate produse de panificaţie, pâine şi produse de patiserie, în număr de 9, produse din carne - 9, produse din lapte - 5, băuturi - 5, legume şi fructe - 1 şi peşte - 1. Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Constanţa, Boris Parpală, la nivelul judeţului erau înregistrate anul trecut 12 produse tradiţionale, realizate de cinci agenţi economici. „Majoritatea produselor atestate de minister şi recunoscute la nivel naţional fac parte din categoria produselor lactate”, a spus Parpală. El a precizat că cele mai multe produse tradiţionale sunt realizate de o firmă din Independenţa, care a obţinut certificarea a şase produse tradiţionale: telemea de vacă, telemea de oaie, telemea de capră, caşcaval, brânză şi smântână proaspătă. Pe listele MADR mai sunt înregistrate telemeaua de vacă de Negru Vodă, telemeaua de vacă de Adamclisi, cozobacul de casă, dar şi faimoasa plăcintă dobrogeană. Deşi condiţiile de atestare sunt mai drastice şi documentaţia mai stufoasă, producătorii constănţeni spun că vor continua să realizeze produse tradiţionale. „Noi avem certificate pe produse ce sunt atestate până la finele anului. După expirarea acestora, vom face toate demersurile pentru reatestare”, a declarat producătorul de produse tradiţionale din Independenţa, Costel Suflaru.

CONDIŢII Directorul DADR Constanţa a explicat că, potrivit condiţiilor incluse de noua legislaţie, pentru atestarea unui produs tradiţional, în primul rând acesta trebuie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar în accepţiunea europeană, acest lucru înseamnă naţional. Procesul tehnologic şi modul de procesare a produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii. Eliberarea noului tip de atestat se va face la solicitarea agentului economic, după verificarea caietului de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei. „Producătorii care doresc să se ateste în acest domeniu şi au probleme în a completa caietul de sarcini pot veni la DADR Constanţa pentru a fi consiliaţi şi ajutaţi”, a spus Parpală.



12