Doar 4,7 lei pentru cele trei mese zilnice ale unui bolnav

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doar 4,7 lei pentru cele trei mese zilnice ale unui bolnav

Eveniment 11 Noiembrie 2006 / 00:00 723 accesări

Deşi este cea mai mare unitate sanitară din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu se poate lăuda că este nici cea mai curată, nici cea mai modernă unitate de acest tip. Mai mult decît atît, pacienţii internaţi nu fac decît să se plîngă fie de condiţiile mizere în care sînt spitalizaţi, deoarece lenjeria este murdară, veche şi ruptă, iar instalaţiile sanitare, în mare parte nu funcţionează, fie de faptul că mîncarea este proastă, iar în ceea ce priveşte tratamentul pe care îl primesc din partea unor cadrele medicale, acesta nu este tocmai cel pe care şi l-ar dori o persoană bolnavă. Rudele bolnavilor din Spitalul Judeţean susţin că le aduc celor internaţi atît lenjerie, cît şi mîncare. “Nu este normal să procedez aşa, dar nu îmi pot lăsa soţul să doarmă pe cearşafurile acestea murdare. Mai mult decît atît, nu am încredere nici în mîncarea pe care o primeşte. Este atîta mizerie aici, încît mă îndoiesc că a fost gătită în condiţii prea bune. Nici gustul nu este prea bun, iar de vase curate nici nu poate fi vorba”, a spus Maria Dumitru, soţia unui pacient internat în Clinica de Neurologie. Orice pacient internat în spital beneficiază de trei mese pe zi, însă numărul celor care chiar mănîncă este destul de mic, deoarece pacienţii nu agreează mîncarea gătită în cantina unităţii medicale, fie pentru că nu o consideră gustoasă, fie pentru că li se pare că nu a fost gătită corespunzător. “Suma alocată unui pacient care serveşte trei mese pe zi este de 47.000 de lei, iar cei care trebuie să mănînce de regim, beneficiază de 65.000 de lei. Cum această sumă nu este suficientă pentru cele trei mese, noi o suplimentăm”, a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberiu Ioan Tofolean.

Conducerea Spitalului Judeţean susţine că pacienţii primesc la micul dejun o cană de ceai sau de lapte, pîine cu margarină şi gem, o gustare la ora 11,00, care constă în iaurt şi biscuiţi, la prînz, o supă sau o ciorbă, urmată de felul doi, care este mîncare gătită şi carne, iar la desert fie un fruct, fie o prăjitură şi seara, paste făinoase sau orez. “Am decis să servim mai mult carne de pui, deoarece este mai sănătoasă decît cea de porc. De asemenea, servim şi multe produse din soia, care sînt foarte bune pentru un pacient bolnav”, a declarat dr. Tofolean. Mîncarea este adusă la patul bolnavilor cu ajutorul cărucioarelor, fiind servită în vase din tablă. Conducerea spitalului susţine că a achiziţionat vase din email care vor fi folosite la servirea mesei, iar că din 2007, pîinea va fi adusă în ţiplă, nu în vase sau găleţi de metal acoperite cu tifon, cum este distribuită acum.



12