Restaurantele, pizzeriile, fast-food-urile, dar şi cabareturile, bodegile, birturile sau gogoşeriile trebuie să obţină licenţă de fabricaţie de la Ministerul Agriculturii dacă mai doresc să livreze produse alimentare magazinelor. Reglementarea este cuprinsă într-un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii, care va înlocui un act normativ din 2003 referitor la condiţiile de obţinere a licenţei de fabricaţie a produselor alimentare. \"Dacă o cofetărie are laborator propriu, iar prăjiturile sînt servite în local, nu este nevoie de licenţă, fiind vorba despre vînzare directă. Pentru produsele distribuite spre vînzare în magazine este nevoie de licenţă. Un alt exemplu sînt pizzeriile. Dacă fac pizza semipreparată, care este vîndută în supermarketuri, o iei acasă, o coci şi o mănînci, au nevoie de licenţă, pentru că deja e vorba de producţie, ambalare, de un termen de garanţie şi aşa mai departe\", a explicat directorul în Ministerul Agriculturii, Tudorel Baltă. Licenţa este obligatorie inclusiv pentru producătorii de pălincă, ţuică, rachiuri din fructe şi sifon. În cazul sifonului, licenţa nu este obligatorie pentru unităţile de cartier, ci pentru producătorii care distribuie în lanţurile de magazine. Pentru eliberarea acestei autorizaţii producătorul depune o cerere la direcţia agricolă judeţeană, însoţită de o serie de documente, cum ar fi actul de înfiinţare a firmei, specificaţia tehnică a produsului şi schiţa-plan a unităţii. Totdată, producătorul va furniza fişa de date privind calificarea personalului, care include şi copii după diplomele de calificare ale angajaţilor. Personalul de laborator trebuie să aibă cel puţin pregătire profesională de specialitate, atestată, iar cel de execuţie va cuprinde, preponderent, angajaţi care să facă faţă nivelului de complexitate al activităţilor pe care le desfăşoară.