Doar o amendă pentru moartea unei fetiţe de 13 ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Stâlp Romtelecom putrezit Clasic: mortul e de vină!

Doar o amendă pentru moartea unei fetiţe de 13 ani

Eveniment 30 Ianuarie 2014 / 00:00 1030 accesări

Neglijenţa în serviciu şi nepăsarea unor angajaţi ai SC Romtelecom SA au dus la moartea unei copile de 13 ani, din localitatea constănţeană Rasova. Cu toate acestea, nimeni nu va plăti pentru tragedia petrecută în 2009. O fetiţă de la ţară şi-a pierdut viaţa strivită de un stâlp şubred şi magistraţii au hotărât că nimeni nu este vinovat... Poate dacă ar fi fost vorba despre fiica vreunei persoane… importante, situaţia ar fi fost cu totul alta, iar cazul ar fi fost judecat cu mai puţină blândeţe. Câteva capete ar fi căzut şi cineva ar fi ajuns până acum în spatele gratiilor. Drama pe care urmează să o prezentăm a afectat, însă, o familie anonimă, dintr-o localitate rurală.

FILMUL TRAGEDIEI În urmă cu aproape cinci ani, Doiniţa Alexandra Rahău, de 13 ani, şi-a pierdut viaţa după ce a fost strivită de un stâlp de lemn al firmei de telefonie Romtelecom. Era un copil cuminte, învăţa bine la şcoală şi îşi făcea părinţii mândri. În 2014 ar fi împlinit 18 ani... Tragedia s-a petrecut pe data de 2 iunie 2009, în jurul orei 19.00, în zona numită „Căşerie”, situată la marginea comunei Rasova. Potrivit anchetatorilor, copila a fost zdrobită de unul dintre stâlpii de lemn putreziţi, de care legase un cablu, ca să se dea în leagăn. Doiniţa Alexandra Rahău a murit pe loc. În urma necropsiei, medicii legişti au stabilit că decesul a survenit ca urmare a unei contuzii meningo-cerebrale cu fractură de boltă şi bază de craniu şi a unui traumatism cranio-cerebral. Familia ei a fost devastată şi le-a cerut poliţiştilor să facă dreptate. Părinţii au aşteptat aproape cinci ani ca cineva să plătească pentru moartea fetiţei lor, dar... în zadar. Conform deciziei magistraţilor Judecătoriei Medgidia şi, ulterior, a celor de la Curtea de Apel Constanţa, care au dat ieri sentinţa, nimeni nu este vinovat pentru cele întâmplate. Sau poate că da... Mortul, aşa cum se obişnuieşte în situaţiile controversate din această ţară. În cazul nostru, o fetiţă de 13 ani care se juca.

STÂLPI VECHI DE 20 DE ANI Ancheta pornită atunci a durat un an şi jumătate, poliţiştii încercând, fără succes, să stabilească cine se face responsabil de această tragedie. La o săptămână după moartea copilei, mai multe echipe de muncitori au venit în zona „Căşerie” şi au tăiat toţi stâlpii care erau putrezi. Au vrut, probabil, ca în acest mod să şteargă orice probă care i-ar fi putut incrimina. Apoi au aruncat vina pe localnici şi s-au spălat pe mâini... În timpul anchetei, reprezentanţii Romtelecom au susţinut că singurii vinovaţi de moartea Doiniţei Alexandra Rahău ar fi sătenii şi copiii din zonă, care foloseau stâlpul pentru a se da în leagăn sau pentru a lega animalele lăsate la păşunat. Conform reprezentanţilor Romtelecom, în acest fel ar fi fost slăbită structura de rezistenţă a stâlpului. Argumentele lor au fost contrazise, însă, de numeroasele expertize efectuate de specialişti, care au concluzionat că stâlpul avea o durată de funcţionare depăşită cu 20 de ani, fiind putred. În plus, la doar câteva luni de la producerea tragediei, Romtelecom a emis o adresă către Postul de Poliţie Rasova, în care arăta că nu poate preciza perioada în care au fost fixaţi stâlpii din acea zonă, dar susţinea că reţeaua respectivă a fost supusă unor reparaţii capitale în 1994! (cu 15 ani înainte de producerea accidentului!!). Cu toate acestea, stâlpii au fost lăsaţi pe câmp, fără ca firma să monteze vreun avertisment de pericol.

TRASEUL DOSARULUI La o lună de la tragedie, poliţiştii din Rasova au ajuns la concluzia că moartea Doiniţei Alexandra Rahău a fost o întâmplare nefericită pentru care nimeni nu poate fi considerat vinovat. Pe 10 august 2009, procurorii de la Medgidia le-au restituit dosarul şi le-au cerut să-i cerceteze pentru ucidere din culpă pe Constantin Voicu şi pe Adrian Florin Cam, angajaţi ai SC Romtelecom SA Bucureşti, care au verificat ultima dată stâlpul ucigaş (cu indicativul 239) şi au considerat că acesta corespundea din punct de vedere tehnic şi al rezistenţei. Două luni mai târziu, poliţiştii din Rasova au propus o nouă soluţie de neîncepere a urmăririi penale faţă de cei doi suspecţi. Decizia a fost, din nou, infirmată de procurori, iar dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În urma anchetei s-a stabilit că cei care trebuie traşi la răspundere pentru moartea copilei sunt SC Romtelecom şi Ovidiu Pripiş, director Divizie Operaţiuni Sud-Est în cadrul aceleiaşi societăţi, care au şi fost deferiţi justiţiei. Pripiş a fost acuzat de neglijenţă în serviciu pentru că nu a luat măsurile obligatorii de verificare a rezistenţei, a perioadei de utilizare şi de funcţionare a stâlpilor din zona „Căşerie” - Rasova, iar firma Romtelecom a fost judecată pentru ucidere din culpă. La finalul procesului, judecătorii l-au achitat pe Pripiş şi au amendat penal Romtelecom cu 20.000 de lei. Decizia este definitivă.



12