Două expoziții temporare de excepție mai pot fi vizitate de publicul de la malul mării, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), până în această duminică. Este vorba despre o expoziţie de pictură extrem de apreciată la nivel internaţional, intitulată „Contaminare 014”, dar și despre o expoziție foto-documentară specială, intitulată „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”, ambele vernisate în luna august.
În ceea ce privește expoziția de pictură, aceasta a fost realizată la iniţiativa Asociaţiei Culturale italiene MICRO, cu sediul în Roma. Expoziția internațională a adus la Constanţa lucrări ale unor artiști fundamentali din istoria artei anilor '60, printre care Andy Warhol, Pino Pascali, Piero Manzoni, Mario Schifano, Mimmo Rotella. Printre creațiile expuse se află și o lucrare de referință a lui Andy Warhol, intitulată „Conspiraţia”, în cadrul căreia sunt înfățișate, în mod abstract, personaje din familia Kennedy.
Pe de altă parte, constănțenii, dar și turiștii aflați la malul mării, în această perioadă, și care sunt interesați să afle mai multe despre istoria contemporană a României pot vedea, în sala „Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie, o expoziție specială: „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”. Expoziția, realizată împreună cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu sprijinul Asociaţiei „General Nicolae Rădescu” și al Casei Regale a României, reconstituie - cu ajutorul fotografiilor, multe dintre ele inedite, din arhiva Casei Regale și al articolelor din presa străină și română din diaspora - evoluția „regelui urmărit”, din anul 1927, când a moștenit tronul de la bunicul său, Ferdinand I, până în mai 1990, când a fost închis dosarul nr. 6096, întocmit de Securitate, care l-a numit în notele informative „Străinul”, „Leon” sau „Rex”. Expoziției i-a fost dedicată și o broșură, care cuprinde și un dicționar de termeni codificați, folosiți de Securitate.
Potrivit directorului MINAC, dr. Gabriel Custurea, expozițiile pot fi admirate de cei interesați cu prilejul vizitării muzeului, prețul unui bilet de intrare fiind de 11 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari, de 5 lei.