AVERTISMENT DEGEABA Mesajele transmise de banca centrală în ultima perioadă par să fi fost ignorate complet de unele bănci. În ultimele două şedinţe de politică monetară, Banca Naţională a României (BNR) a redus dobânda cheie cu 0,5 puncte, de la 6,25, la 5,75%. Scopul este clar - relaxaţi creditarea, lăsaţi firmele să ia împrumuturi, daţi o şansă consumului. Reducerea dobânzii cheie vine pe fondul diminuării semnificative a inflaţiei şi încearcă să revigoreze un sector bancar îngheţat. În 2011, creditarea a avansat cu numai 3%, potrivit datelor centralizate de BNR. În plus, oficialii BNR au avertizat că băncile care nu se aliniază trendului vor avea numai de pierdut. „Băncile care se vor îndepărta de valul indicat de BNR (scăderea dobânzilor) vor pierde cotă de piaţă”, a declarat recent consilierul guvernatorului băncii centrale Adrian Vasilescu.
O PIAŢĂ CARE NU FUNCŢIONEAZĂ Şi totuşi, bancherii nu par a fi speriaţi. „Ca băncile să piardă cotă de piaţă ar trebui ca sistemul să funcţioneze foarte bine, ceea ce nu se întâmplă. O pierdere majoră de cotă de piaţă este foarte puţin probabilă, în condiţiile în care nu se aşteaptă o revenire a creditării, nici în 2012, nici în 2013”, a declarat economistul ING Bank Vlad Muscalu, citat de ziare.com. Drept urmare, multe bănci au majorat în ultima vreme costurile creditelor, ba mai mult, au început să promoveze împrumuturi care, în nici două săptămâni, vor fi restricţionate prin noul regulament de creditare al BNR.
PRESIUNE EXTERNĂ Există însă şi credite mai ieftine, în special cele cu dobândă variabilă, calculată în funcţie de indicele Robor, care a ajuns până la circa 5%. „Efectele scăderii dobânzii cheie se simt deja în piaţă. Robor a scăzut, deci dobânzile sunt mai mici. În plus, băncile nu pot interveni - orice dobândă calculată pe baza Robor se reduce obligatoriu, dacă indicatorul scade. Este valabil şi pentru împrumuturile noi”, a spus economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Desigur, băncile pot majora marjele proprii, care se adună la Robor, dacă vor neapărat să scumpească creditul. Scumpirile recente ar putea avea însă şi o altă explicaţie, spun economiştii - băncile au acces mai greu la finanţare din exterior şi preferă să menţină costurile ridicate, pe plan local, compensând astfel posibile ieşiri de capital către băncile-mamă.