Dobânzile la creditele în sold vor crește mai accentuat în a doua jumătate a lui 2017, odată cu majorarea ROBOR, iar la creditele nou acordate creșterea va fi mai lentă, a declarat, pentru Mediafax, Ionuț Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
“Ne așteptăm ca Banca Națională a României să mențină rata dobânzii de politică monetară nemodificată la 1,75% până la ultima ședință de politică monetară din anul 2017, respectiv cea din noiembrie 2017. Credem însă că ratele dobânzii din piața monetară – ratele ROBOR – ar putea crește anterior, de la nivelurile lor foarte scăzute din prezent, ce sunt cu mult sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară. Această creștere a ratelor ROBOR va fi probabil mai vizibilă în a doua jumătate a anului 2017. Dat fiind că ratele dobânzii la creditele în sold sunt indexate la ratele ROBOR, ar trebui să se înregistreze și o creștere a acestora”, susține Ionuț Dumitru.
Economistul șef al Raiffeisen arată că, în ceea ce privește ratele dobânzii la creditele nou acordate, tendința de creștere va fi probabil mai lentă și mai puțin amplă decât cea înregistrată pentru ratele dobânzii la creditele în sold.
În ceea ce privește dobânzile la depozite, Ionuț Dumitru arată că, excesul de lichiditate de la nivelul sistemului bancar limitează spațiul de creștere a acestora.
Acesta spune că, în condițiile în care se anticipează că în 2017 ratele dobânzii EURIBOR vor rămâne la nivelurile lor curente, cel mai probabil și ratele dobânzii la creditele și depozitele în euro se vor menține în jurul nivelurilor lor curente.