Dobînzile la creditele şi depozitele în lei ar putea creşte în perioada următoare, ca urmare a tendinţei de majorare a dobînzilor de pe piaţa europeană. În acelaşi timp, leul este tot mai favorizat. Pe de o parte, cursul monedei naţionale se apreciază încontinuu în raport cu moneda europeană, iar tendinţa dobînzilor este de scădere constantă, ca urmare a micşorării inflaţiei şi a scăderii dobînzilor. Astfel, în timp ce Banca Centrală Europeană a majorat din nou dobînda cu 0,25 puncte, pînă la 4% (cel mai mare nivel din ultimii şase ani), Banca Naţională a României (BNR) scade dobînda, aceasta fiind acum la nivelul de 7,25% pe an. Iar analiştii sînt de părere că BNR va scădea din nou dobînda în această lună. Potrivit unui studiu realizat de UniCredit, se pare că BNR va reduce dobînda la 7% pe 25 iunie, cînd se aşteaptă o nouă decizie în acest sens a băncii centrale.
Politica BNR şi a BCE influenţează dobînzile practicate de instituţiile financiare. Astfel, dobînzile la creditele în euro acordate de băncile româneşti sînt tot mai mult calculate în funcţie de indicatorul european al dobînzilor de pe piaţa interbancară europeană (Euribor), la care se adaugă o marjă fixă de dobîndă practicată de bancă. Dobînda se modifică periodic, odată la trei luni sau la şase luni, în funcţie de politica fiecărei instituţii de credit. În consecinţă, dacă dobînzile de pe piaţa europeană cresc, atunci şi dobînzile la creditele în euro, acordate de băncile româneşti ar putea să crească. Însă nu este obligatoriu, întrucît în politica de dobînzi a unei bănci intervine şi mecanismul concurenţial. Mai precis, chiar dacă dobînzile de pe piaţă cresc, o bancă ar putea să-şi menţină propria dobîndă, renunţînd la o parte din marja sa de profit. De altfel, în ciuda scăderilor de dobîndă de pe piaţa europeană, dobînda la creditele în euro practicate de băncile româneşti a fost în scădere, nu în creştere, în ultimele luni. Potrivit datelor BNR, dobînda medie la creditele noi în euro acordate populaţiei a scăzut de la 8,6% la sfîrşitul anului trecut, la 8,37% în martie 2007.
În ceea ce priveşte creditele în lei, datele BNR arată că dobînda medie a scăzut de la 13,8% la finalul anului trecut, la 12,4% în martie 2007. Totodată, tendinţa este de scădere constantă, mai ales că diferenţa dintre dobînzile la euro şi cele la moneda naţională este de patru puncte, o diferenţă apreciată de către bancheri destul de mare. În privinţa dobînzilor la depozite, tendinţa este asemănătoare. În ultima perioadă, băncile au majorat dobînzile la economiile în euro, în timp ce pentru leii depuşi în bănci primim dobînzi tot mai mici. Conform statisticilor BNR, dobînda medie la depozitele în lei constituite de populaţie în bănci a fost, în martie 2007, de 7,6%, faţă de 7,9% la sfîrşitul anului trecut. În privinţa dobînzii la euro, aceasta a ajuns la 3,85%, faţă de 3,11% la începutul acestui an.