Timp de zece zile, sudul litoralului românesc se transformă într-o imensă scenă a muzicii şi dansului popular. Concurenţi din toate zonele etnografice ale ţării, solişti vocali şi instrumentişti şi membri ai ansamblurilor coregrafice îşi vor etala, în aceste zile, la Eforie şi Jupiter, talentul interpretativ şi frumuseţea repertoriului ales.
Faza Naţională a Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineri „Dobroge, mândră grădină” ajunsă la cea de-a VI-a ediţie, se desfăşoară pe trei secţiuni: Interpretare - solişti vocali şi instrumentişti, persoane fără dizabilităţi, Interpretare - solişti vocali şi instrumentişti, persoane cu dizabilităţi şi Coregrafie. Concepută ca o adevărată desfăşurare de forţe, manifestarea reuneşte peste o mie de participanţi - de la concurenţi, ansamblurile invitate în festival şi până la solişti consacraţi şi laureaţi. Festivalul se desfăşoară concomitent pe cinci scene, în staţiunea Jupiter din Mangalia, Eforie Sud, Albeşti, Pecineaga şi Mihail Kogălniceanu, prin spectacole folclorice de anvergură care încep, în cele trei seri de festival, de la ora 18.45.
Evenimentul folcloric de la malul mării a debutat joi seară, pe terasa hotelului Măgura din Eforie Sud, cu o întâlnire „amicală” între membrii juriului, coregrafi, directori artistici ai ansamblurilor şi concurenţi. Manifestarea, moderată de preşedintele Asociaţiei pentru Cultură, Învăţământ şi Turism (ACIT), Ovidiu Roşca, a fost un bun prilej pentru participanţi de a se cunoaşte reciproc şi a lega prietenii. „Să aveţi curajul de a cânta cu inima”, i-a îndemnat pe tinerii interpreţi cunoscuta realizatoare şi producătoare de emisiuni folclorice, Maria Tănase Marin, preşedintele juriului la secţiunea Interpretare - solişti vocali şi instrumentişti, persoane fără dizabilităţi.
Concursurile au debutat ieri, de la ora 14.30, la Cinema Jupiter (secţiunea Coregrafie), pe scena Cazino din Eforie Sud (secţiunea Interpretare, solişti cu dizabilităţi) şi la Albeşti (secţiunea Interpretare).
Nota comună a tuturor manifestărilor este dată de paradele costumelor populare, care au debutat concomitent în Jupiter-Venus, Eforie Sud, Albeşti, Pecineaga şi Mihail Kogălniceanu. Concursul continuă şi în această sâmbătă, de la ora 14.30, iar de duminică şi luni (când va avea loc festivitatea de premiere), sunt programate alte parade ale costumelor populare şi spectacole folclorice cu ansambluri invitate şi solişti consacraţi şi laureaţi.
Gala de premiere a fazei naţionale a competiţiei va avea loc, luni, de la ora 21.30, la Hotel Măgura din Eforie Sud. Câştigătorii primelor trei locuri la secţiunea Coregrafie şi cei care se vor clasa pe locul I, la secţiunile de Interpretare, vor reprezenta România în faza internaţională a concursului (22-26 iunie), ajunsă la cea de-a doua ediţie.
Ampla manifestare folclorică de la malul mării este organizată de ACIT din judeţul Constanţa, în parteneriat cu primăriile Mangalia, Eforie, Albeşti, Costineşti, Mihail Kogălniceanu şi Pecineaga.