În spaţiul cultural dobrogean şi-a făcut loc, de curând, o nouă revistă, apărută sub egida Ligii Scriitorilor din România (LSR), Filiala Dobrogea. Primul număr al publicaţiei „Dobrogea culturală” a fost lansat, joi seară, la Cercul Militar Constanţa, în prezenţa membrilor Cenaclului „Mihail Sadoveanu”, redactori ai revistei. Plecând de la premisa că orice critică este constructivă, în cadrul evenimentului de lansare au existat voci care au apreciat iniţiativa culturală, atrăgând atenţia, totodată, asupra unor aspecte negative de care se va ţine cont, cu siguranţă, în redactarea numerelor viitoare.
Potrivit preşedintelui filialei locale a LSR şi directorului publicaţiei, Maria Pop, „Dobrogea culturală” a apărut ca o reacţie la lipsa de educaţie a celor tineri, la agresiunea verbală şi la discrepanţele sociale care se accentuează pe fondul mult blamatei crize economice şi sociale. „Apreciem în mod deosebit Uniunea Scriitorilor din România, dar vrem să facem cunoscută şi LSR, cu filiale în ţară şi în străinătate”, a declarat directorul publicaţiei, Maria Pop. Aceasta a subliniat că în paginile revistei semnează cadre militare în rezervă şi retragere, precum amirali, contraamirali, comandori, ceea ce explică prezenţa unor rubrici tematice, precum „Marea şi... aviaţia”. Cei care răsfoiesc „Dobrogea culturală” vor regăsi, în mod special, evocări, file de istorie recentă, poezii, eseuri, recenzii, interviuri, fragmente de proză şi poezie. Din colectivul de redacţie fac parte: redactorul-şef prof. mr. Felicia Jipescu, redactorul-şef adjunct Sanda Svetlana Ionescu şi redactorul Vasilica Mitrea, de tehnoredactare ocupându-se col(r) Alexandru Birou şi Felicia Jipescu. Un loc special în spaţiul „Dobrogei culturale” va fi rezervat etniilor dobrogene. Următorul număr al publicaţiei cu apariţie semestrială va apărea în toamnă.
● „Un plai de suflet şi de dor” ● Evenimentul a continuat cu lansarea volumului „Un plai de suflet şi de dor”, semnat de Alecsandru Bălan şi Dănuţ Hustiuc. „Am să scriu cât o să-mi stea în putere”, a spus Alecsandru Bălan. De cinci ani, cel care, peste două zile, va împlini venerabila vârstă de 80 de ani, şi-a pus semnătura pe cinci volume, al şaselea fiind în pregătire. În cartea concepută ca o monografie, Alecsandru Bălan evocă satul natal Cotu din comuna botoşăneană Copălău, cu istoria, obiceiurile, tradiţiile şi legendele locului.