„Dobrogea este un model de convieţuire!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Refat Ciubarov, liderul mondial al tătarilor:

„Dobrogea este un model de convieţuire!”

Cultură 18 Septembrie 2010 / 00:00 567 accesări

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar a debutat, ieri, de la ora 10.00, printr-o paradă a costumelor tradiţionale, care a pornit din Piaţa Ovidiu şi a avut ca punct final Casa de Cultură. Manifestările artistice susţinute de ansambluri folclorice din ţară şi străinătate au debutat la Casa de Cultură a Sindicatelor şi continuă şi sâmbătă, de la ora 17.00.

Autorităţile locale au primit, ieri, vizita unei delegaţii numeroase, formată din lideri ai comunităţilor turco-tătare din România, Crimeea, Turcia, Bulgaria, Kazahstan şi Azerbaidjan. „Este mai mult decât o manifestare a identităţii: anual, sunt invitaţi aici liderii lumii tătare. Astăzi, tătarii crimeeni sunt un popor fără ţară, aşadar, este şi un moment de regăsire. Tătarii se află în zona Dobrogei de pe vremea lui Batu Han (1205 - 1255) şi au contribuit la specificul zonei. Mulţumită populaţiei române suntem un exemplu de convieţuire armonioasă. Comunitatea tătară are un număr ridicat de intelectuali: este tot rezultatul educaţiei primite în familii, de respect faţă de identitatea culturală”, a declarat Aidun Curt-Mola, subprefect al Constanţei.

Din delegaţie a făcut parte şi preşedintele Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Ciubarov, care a apreciat legăturile istorice dintre tătari şi români: „Tătarii din România sunt o parte a crimeenilor, deoarece străbunii lor s-au aşezat pe aceste ţinuturi. Ei nu uită nicio clipă că patria care i-a adoptat este România, ţară care are un rol important în toate relaţiile noastre. Doar fiind uniţi putem realiza lucruri măreţe. Dobrogea este un model, în lume, de convieţuire a tuturor etniilor cu populaţia majoritară”.

Referitor la drama deznaţionalizării pe care tătarii şi românii o suferă încă deopotrivă în fostul lagăr comunist, Refat Ciubarov ne-a mărturisit: „În prezent, Ucraina doreşte să adere la Comunitatea Europeană. Prin demersurile făcute, noi dorim să înlăturăm autoritarismul de pe vremea comunismului şi dorim să nu ne mai reîntoarcem vreodată la clipele trăite în dictatura comunistă. În 2008, la Vilnius, a fost adoptată o rezoluţie a Comisiei Europene prin care fascismul şi comunismul au fost incriminate deopotrivă ca regimuri politice criminale. Surprinzător a fost că Rusia a fost împotrivă şi a comentat pe larg, susţinând că echivalarea holocaustului produs de cele două totalitarisme nu ar trebui făcută. Noi ne-am fi dorit ca Rusia să se dezică de trecut şi să voteze alături de ţările europene acest tratat pentru a avea garanţia că trecutul nu se mai repetă”. Liderul tătarilor le recomandă acestora să nu uite că unitatea este condiţia supravieţuirii împotriva tuturor vicisitudinilor istoriei: „La primul congres al tătarilor de pretutindeni am hotărât ca toată populaţia tătară din diaspora să facă eforturi pentru păstrarea identităţii prin promovarea culturii şi să lupte pentru ca drepturile tătarilor crimeeni din Ucraina să fie recunoscute”.



12