Dobrogea pe vremea „României Mari“. Expoziție a Arhivelor Naționale la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dobrogea pe vremea „României Mari“. Expoziție a Arhivelor Naționale la Constanța

Cultură 26 Octombrie 2018 / 13:00 1421 accesări

Organizată în cadrul manifestărilor legate de Centenar, dar şi în cu ocazia Zilei Arhivelor Naţionale ale României, serbată în fiecare an la 31 octombrie, expoziţia organizată de Serviciul Judeţean Constanţa şi Biroul Judeţean Tulcea, ale Arhivelor Naţionale, este găzduită de Biblioteca Judeţeană Constanţa I.N. Roman.

Documentele de arhivă, expuse în fotocopii, prezintă eforturile autorităţilor locale din Dobrogea pentru a se apropia de românii din provinciile aflate înainte de anul 1918 sub stăpânire străină, dorinţa lor de a-i sprijini în lupta pentru obţinerea drepturilor fireşti. Extrasele din presa vremii relevă faptul că dobrogenii erau la curent cu situaţia “fraţilor de peste munţi”, trăiau odata cu ei emoţiile momentelor grele prin care treceau (ca în cazul procesului memorandiştilor) şi îi încurajau să reziste şi să spere în realizarea idealului unităţii naţionale. Nu este lipsit de semnificaţie faptul că la Constanţa apărea în anii 1913-1916 o revistă intitulată România Mare, ce manifesta deschis în favoarea intrării în război de partea Antantei şi vedea limpede calea împlinirii visului secular.

„Ziarele “Santinela Dobrogei”, “Constanţa”, “Conservatorul Constanţei”, “Varda”, Victoria”, au menţinut vie flacăra luptei naţionale, iar articolele de presă expuse în materialele acestei expoziţii sunt mărturii în acest sens. Chiar dacă în toamna anului 1918 locuitorii dobrogeni se întorceau din refugiu, găsindu-şi gospodăriile ruinate, iar pământul ţării era presărat cu cimitire proaspete, dobrogenii simţeau şi ei că din vâltoarea războiului se năştea o ţară nouă, aşa cum o visaseră strămoşii lor. Iar documentele de arhivă scoase acum la lumină ne ajută să înţelegem sentimentele lor“, precizează dr. Constantin Cheramidoglu.



12