„Dobrogea și Marea Neagră”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vernisaj la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”

„Dobrogea și Marea Neagră”

Cultură 22 Decembrie 2014 / 00:00 2630 accesări

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” de la malul mării a găzduit, sâmbătă, vernisajul unei frumoase expoziții de pictură realizate de trei tineri artiști, eveniment coordonat de conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu, de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”. Apreciata artistă plastică și cea căreia i-a aparținut ideea ineditei expoziții, ai cărei autori au avut vârste diferite, de 24, 16 și... cinci ani, a primit, de altfel, mulțumiri din partea reprezentanților Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”, ca și foarte tinerii expozanți, pentru reușita demersului artistic, sala fiind arhiplină.

Denumită generic „Dobrogea și Marea Neagră”, expoziția reunește lucrările lui Mihnea Cernat și ale invitatelor sale, Roxana Mirea și Irina Poalelungi. În cadrul vernisajului, conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu a apreciat calitatea activităților Centrului Cultural Turc în cei doi ani de existență, înalta ținută a cursurilor organizate și a mulțumit pentru interesul pe care conducerea Institutului Cultural Turc din Ankara îl arată, prin susținerea programelor în teritorii din afara granițelor și în România, pentru sprijinirea dezvoltării culturale și interculturale a zonei dobrogene, multietnică și multiculturală.

UNIȚI DE PICTURĂ, INSPIRAȚI DE PEISAJELE MARINE Referitor la creațiile tinerilor expozanți, Daniela Țurcanu a remarcat: „Expoziția „Dobrogea și Marea Neagră“ atrage spectatorii prin ineditul său, acela de a reuni trei foarte tineri artiști aflați la vârste diferite, 24 ani, 16 ani, cinci ani, uniți prin dragostea față de pictură, de frumusețe, de lumina Dobrogei și a peisajelor marine. Dialogul expresiilor personale născute din trăirile directe în fața naturii și indirecte ale motivelor imaginate atât de creativ transmit sentimente curate, prospețime, puritate și mai ales curaj. Mihnea Cernat abordează peisajul dobrogean acum, spre finalizarea studiilor masterale, ca o continuare a preocupărilor sale picturale mai vechi, din timpul studiilor universitare și din admirația pentru pleiada pictorilor din perioada interbelică ce s-au reunit la Balcic și au constituit o celebră școală de pictură. Lucrările lui Mihnea se prezintă sub semnul florii-soarelui, în care matematica se întâlnește cu arta într-un mod atractiv, spectaculos, această formă reprezentând laitmotivul ce străbate întreaga creație, conferind atât sinteze de lumină, cât și sinteze formale, caracterizând spațiul dobrogean arid (...). Lucrările aflate pe simeze bucură ochiul privitorului prin armoniile cromatice calde, solare, prin pacea și odihna care transmit sufletului reverberațiile angelice care străbat luminile universului și a toată suflarea ce laudă pe Domnul”.

Evenimentul a continuat cu un program muzical, două arii interpretate de soprana Maria Cernat, studentă în anul I la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius", și cu un recital de vioară, interpreți fiind Daniel Mihai și Fănică Mihai, profesori de vioară la Colegiul Național de Arte „Regina Maria".

La final, toți cei prezenți au fost invitați la un cocktail, ocazie care a dat posibilitatea dialogurilor libere dintre organizatori, artiști și participanți.

Taguri articol


12