Dobrogenii, cei mai mândri că sunt români!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dobrogenii, cei mai mândri că sunt români!

Politică 02 Decembrie 2013 / 00:00 1302 accesări

Dobrogenii sunt printre românii care se declară a fi cei mai mândri de ţara lor. Potrivit unui sondaj INSCOP Research, 83% dintre respondenţi se declară mândri că sunt români, în timp ce 12,8% nu văd un motiv de mândrie în a fi români. 4,3% nu ştiu sau nu răspund. Conform studiului, Darie Cristea, coordonator de programe INSCOP Research, susţine că „locuitorii din Muntenia - Oltenia - Dobrogea sunt mândri de originea naţională peste medie“. Şi, dacă una dintre concluziile studiului este că „mândria de a fi român este ceva mai slabă în Transilvania decât în celelalte zone, lucru explicabil prin diversitatea etnică a regiunii“, atunci, dobrogenii, care sunt exponenţii celei mai complexe multietnicităţi din Europa, sunt, pe cale de consecinţă, cei mai mândri dintre români! Sondajul mai arată că 26,3% dintre români obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de Ziua Naţională, 71,5% nu au acest obicei, iar 2,1% este ponderea non-răspunsurilor.

„Românii nu par a avea un cult al tricolorului foarte dezvoltat - faptul în sine nu trebuie interpretat ca o lipsă de interes faţă de simbolurile naţionale. Este posibil să fie şi o consecinţă dezvoltată după 1989, ca reacţie la festivismul excesiv din perioada comunistă“, afirmă Darie Cristea.

Totodată, 29,6% dintre români ar fi de acord cu mutarea Zilei Naţionale într-un anotimp mai călduros, 55,3% nu sunt de acord, iar 15,2% nu au o opinie în acest sens. TOPUL EVENIMENTELOR ISTORIEI ROMÂNILOR Topul evenimentelor care au avut consecinţele cele mai importante pentru istoria românilor (întrebare aplicată cu ocazia sondajului din luna septembrie 2013 - n.r.) este dominat la distanţă de Marea Unire de la 1918, eveniment valorizat în clasament de 43,1% dintre români. Pe locul al doilea în clasamentul importanţei marilor evenimente din istoria românilor se clasează schimbarea de regim din 1989 prin răsturnarea regimului comunist, pe care o apreciază 17,5% dintre români. Urmează Unirea Principatelor Române Moldova şi Ţara Românească, considerată de 12% dintre respondenţi drept cel mai important eveniment din istoria românilor. Pe locul al IV-lea se situează aderarea României la UE, cu 10,4% dintre opţiuni. Câştigarea independenţei este văzută de 9,9% dintre respondenţi drept cel mai important eveniment din istoria românilor, în timp ce instalarea regimului comunist cumulează 3,5% dintre opţiuni. 0,1% dintre respondenţi au indicat un alt eveniment, în timp ce non-răspunsurile cumulează 3,4%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul“, în perioada 7 - 14 noiembrie. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Taguri articol


12