MĂSURI COMUNISTOIDE De mai bine de o lună, sub pretextul de a ancheta sesizările privind presupuse fraude electorale la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, procurorii Parchetelor teritoriale şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au demarat un adevărat proces de chestionare a cetăţenilor cu drept de vot, din mai multe judeţe din România, „periind” localităţi atât din mediul rural, cât şi din mediul ruban. Lideri politici, dar şi simpli cetăţeni, au catalogat această acţiune drept una fără precedent, care este desfăşurată în forţă, brutal chiar am zice, şi care poate fi asemuită cu „raidurile” Securităţii şi procurorilor din perioada de început a comunismului. Contrar oricăror uzanţe, culmea este că cei cercetaţi au fost puşi chiar să jure cu mâna pe Biblie în faţa procurorilor (procedură obligatorie doar în instanţa de judecată) că au votat o singură dată în cadrul referendumului.
CONSTANŢA LA RÂND Astfel, după judeţele Vrancea, Gorj, Dolj, Mehedinţi şi Teleorman, a venit şi rândul Constanţei să intre în vizorul DNA. Aproximativ 50 de persoane au fost chemate la audieri, în aceste zile, la sediul DNA Constanţa în dosarul privind posibile fraude la referendumul pentru demiterea preşedintelui, iar semnătura lor apare pe listele de vot din localitatea Lepşa, judeţul Vrancea. „Este vorba despre o comisie rogatorie sosită de la Bucureşti, care audiază mai mulţi martori într-un dosar al structurii centrale”, a declarat, ieri, şeful DNA Constanţa, procurorul Sorin Constantinescu. El a precizat că cele 50 de persoane locuiesc în judeţele Constanţa şi Tulcea. „Fiind vorba despre persoane aflate în zona noastră de competenţă, s-a decis audierea lor la Constanţa, dar dosarul este al structurii centrale” a mai spus şeful DNA Constanţa. Martorii chemaţi la audieri în dosarul referendumului au fost citaţi câte 15 - 20 pe zi (joi, vineri şi luni), urmând să fie audiaţi în funcţie de cum ajung la sediul DNA Constanţa. La intrarea la audieri, oamenii erau speriaţi şi nu ştiau de ce au fost citaţi. Ei au povestit că, la fel ca multe alte persoane din Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila, erau în vacanţă în comuna Lepşa din Vrancea în acea zi, aşa că au mers la urne acolo.
ANCHETĂ Acţiunea DNA a pornit la mijlocul lunii august, când Parchetul General a deschis peste 500 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie, cele mai multe fiind în judeţe din Oltenia şi Moldova, unde au fost înregistrate prezenţe record, de multe ori de peste 100%. De asemenea, au fost chemaţi la audieri politicieni sau reprezentanţi ai autorităţilor locale. Astfel, preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a fost audiat, în 16 august, la DNA Cluj. În acelaşi caz au mai fost audiaţi, în calitate de martori, şeful Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, care este şi vicepreşedinte al PNL Cluj, precum şi liderul PNL Cluj, Marius Nicoară. De ancheta DNA nu a scăpat nici secretarul general al PSD Liviu Dragnea, care este cercetat de procurorii DNA într-un dosar privind posibile fraude la referendum, fiind acuzat că, în calidate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum. De asemenea, în această „cursă de şoareci” au fost implicaţi şi miniştri, printre care şi fostul ministru de Interne Ioan Rus (care a demisionat din funcţie în 6 august), care a fost audiat ca martor. Cea mai „răsunătoare” găselniţă a DNA-ului l-a vizat pe primarul Constanţei, Radu Mazăre, care a fost acuzat că a îndemnat lumea să voteze şi că a întovărăşit fotomodelele Fashion TV (aflate pe litoral pentru promovarea staţiunii Mamaia) la secţiile de votare; acestea au fost anchetate apoi pentru că... au votat!!! În semn de protest, mai mulţi politicieni din Cluj s-au dus la DNA şi s-au autodenunţat că şi-au „momit” nevestele să meargă la vot, promiţându-le că fac curat în casă şi duc gunoiul!!! Să mai comentăm?