Un volum de referinţă nu doar pentru istorici, doctoranzi, masteranzi şi studenţi aflaţi în slujba muzei Clio, dar şi o lucrare utilă pentru cercetători din alte domenii de actrivitate, precum geografia şi statistica, este lansat, în această sâmbătă, de la ora 11.30, în Aula Magna „Adrian Rădulescu” a Universităţii „Ovidius”. Astfel, ediţia anastatică a lucrării „Dobrogia în pragul veacului al XX-lea. Geografie, matematică, fisică, politică şi economică”, semnată de Căpitanul M. D. Ionescu, va fi redată cercetătorilor după 106 ani de la apariţie. Volumul va fi prezentat de rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină, prorectorul pe probleme de învăţământ, prof. univ. dr. Marian Cojoc, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, directorul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, Liliana Lazia şi conf. univ. dr. Mariana Cojoc. Acestora li se alătură deputatul Amet Aledin şi reprezentantul editurii „Tipo Moldova”, Aurel Ştefanache. Evenimentul este organizat de Centrul de Studii şi Cercetări ale Istoriei şi Civilizaţiei Zonei Mării Negre - secolele XIX-XXI din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius”, Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman” şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România.
Cartea beneficiază de un „cuvânt de mărturisire şi recunoştinţă” şi de un studiu - „Marin Ionescu-Dobrogianu (1866-1938), ofiţerul savant, întemeietorul dobrogenisticii româneşti”- realizate de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, cel care a avut prilejul să studieze dosarul militar al autorului monumentalei lucrări, dar şi de o bibliografie cu opera şi referinţele despre autor, întocmită de Biblioteca Judeţeană. La evenimentul editorial sunt aşteptaţi elevi şi profesori de la instituţiile de învăţământ unde Marin Ionescu-Dobrogianu a fost profesor: Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Colegiul Economic „Carol I” şi Academia Navală.
„Dorinţa noastră este ca cercetătorii din mediul geografic, istoric, statistic să se reîntoarcă la Marin Ionescu-Dobrogianu, care oferă noi posibilităţi de cercetare în continuare”, a afirmat directorul Centrului de Studii şi Cercetări ale Istoriei şi Civilizaţiei Zonei Mării Negre, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Cartea este disponibilă în format original (1010 pagini), dar şi în două volume mai mici, pentru a putea fi mai uşor de consultat.