Doctorul şi pacientul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Doctorul şi pacientul

Eveniment 02 Aprilie 2010 / 00:00 479 accesări

Pentru a doua oară de când este director general al Fondului Monetar Internaţional, adică de aproape un deceniu, Dominique Strauss-Kahn vizitează o ţară clientă a FMI, care are un acord de împrumut în derulare. Nu cunosc dedesubturile acestei vizite sau explicaţia sa oficială, pentru că presa nu a făcut nicio referire la aşa ceva. În schimb, am remarcat nu doar performanţa directorului general al FMI, care a reuşit, în pofida vârstei sale, un veritabil tur de forţă de 18 ore petrecute în România, fără să închidă un ochi, ci şi elocinţa retorică pe care a dovedit-o Strauss-Kahn. În scurta cuvântare ţinută la Academia de Studii Economice din Bucureşti, fostul ministru francez de Finanţe a făcut o demonstraţie de filosofie financiară strălucită şi sugestivă, după care Guvernul Boc ar trebui să-şi ia notiţe, învăţând-o pe de rost!

Pe scurt, bancherul mondial nr. 1 a comparat FMI-ul cu un doctor, iar ţările cliente, cu nişte pacienţi. Aşa cum un medic nu se amestecă în viaţa privată a bolnavului său, nici FMI-ul nu impune măsuri economice ţărilor pe care le creditează. Totuşi, doctorul îi prescrie pacientului medicamente pentru vindecarea bolii de care suferă, ceea ce se traduce, în termenii FMI, prin împrumuturi băneşti. Degeaba ia medicamentele bolnavul dacă nu îşi schimbă stilul de viaţă în funcţie de boala de care suferă! Altfel spus, degeaba se împrumută o ţară la FMI, dacă ea nu ia măsurile necesare de însănătoşire economică şi financiară... Magistral! Aluzia a fost mai mult decât străvezie la politica economică total greşită a cabinetului Boc. Cu acelaşi prilej, Dominique Strauss-Kahn a făcut o afirmaţie ce dă în vileag toate promisiunile mincinoase ale actualului guvern. Nu numai că şomajul nu va scădea în următoarele câteva luni, cel puţin, ba dimpotrivă, el va creşte! Începutul sfârşitului pentru criză se va întrezări abia atunci când rata şomajului va stagna măcar o jumătate de an, după care va începe diminuarea sa...

De parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, am aflat de la Traian Băsescu despre intenţia României de a angaja un nou împrumut, începând din 2011, în condiţiile în care am ajuns deja la un grad de îndatorare ce reprezintă cam 30% din PIB. Cu alte cuvinte, conform avertismentului aceluiaşi director general al FMI, rambusarea datoriei noastre s-ar putea să fie lăsată în seama nepoţilor, ceea ce reprezintă un mare handicap pentru următoarele două generaţii. Adică, mai pe româneşte, concluzia lui Dominique Strauss-Kahn ar suna cam aşa: în relaţia dintre \"doctorul\" FMI şi \"pacientul\" România, în cazul nefericit în care \"tratamentul\" ar dura prea mult, riscăm să trăim pe pielea noastră proverbul \"Boală lungă, moarte sigură...\"

Sărbători sănătoase, vă doresc, atât cât o să ne mai putem bucura de ele!

Taguri articol


12