La Cityplex din incinta Tomis Mall va rula în 3D, în perioada 9 - 22 septembrie, documentarul „Pina”, în regia lui Wim Wenders, un film eveniment cu reverberaţii speciale pentru publicul constănţean. Pelicula aduce în atenţie o personalitate a dansului modern, Pina Bausch: balerină, coregrafă, profesoară de balet şi director artistic al Operei şi Baletului din Wuppertal, Germania. Philippina „Pina” Bausch şi-a pus amprenta asupra baletului contemporan prin consacrarea unui stil coregrafic propriu, cel mai uşor de definit ca balet-teatru.
Conform programului Cityplex, filmul va putea fi urmărit, între 9 şi 15 septembrie, de luni până vineri, de la ora 21.00, iar sâmbătă şi duminică, de la ora 18.00 şi 20.00. În intervalul 16-22 septembrie, proiecţiile vor fi, de luni până vineri, de la ora 21.00 şi sâmbătă şi duminică, de la 12.00 şi, respectiv, 20.00. Biletele au un tarif unic, de luni până joi, de 13 lei, iar în weekend, de 15 lei.
OMAGIU ADUS DE BALERINII CONSTĂNŢENI PINEI BAUSCH Proiecţia de gală de vineri seară va fi precedată de o scurtă reprezentaţie de balet, susţinută de balerinii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.
La Constanţa, tradiţia baletului se leagă de numele dansatorului şi coregrafului Oleg Danovski. Din 1978 s-a înfiinţat secţia de balet a Teatrului „Fantasio” sub numele de Ansamblul de balet clasic şi contemporan, iniţial constituit din tineri absolvenţi ai liceelor de coregrafie din Bucureşti şi Cluj. Primul spectacol montat a fost „Chopiniana”. Oleg Danovski a montat apoi trilogia ceaikovskiană „Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită” şi „Spărgătorul de nuci”. Prin legăturile sale cu impresarul german Landgraff, renumele balerinilor români a depăşit pentru prima oară graniţele ţării, iar turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanţa este o tradiţie care continuă şi în prezent. Ansamblul de balet de la malul mării a avut chiar reprezentaţii pe scena Operei şi Baletului din Wuppertal, la care a asistat, adesea, însăşi Pina Bausch.
Documentarul „Pina” rămâne o mărturie a pasiunii pentru balet şi viaţă aşa cum celebra coregrafă Pina Bausch a redat-o în spectacolele sale. Opera sa i-a inspirat şi pe alţi mari artişti: drama „Hable con ella/ Talk to Her”, în regia lui Pedro Almodovar, a fost răsplătită cu Oscar-ul pentru Cel mai bun scenariu adaptat şi Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin.
„Pina” este un omagiu adus artistei de către cineastul german Wim Wenders, dispariţia bruscă a coregrafei, în anul 2009, îndoliind o lume întreagă. Filmul a câştigat premiul pentru Cel mai bun documentar acordat producătorilor Gian-Piero Ringel şi Wim Wenders şi casei de producţie Neue Road Movies, având şi o nominalizare la categoria Cea mai bună regie pentru Wim Wenders, în cadrul Premiilor Filmului German.