Site-ul american de informații The Intercept a anunțat luni că a pus la dispoziția celorlalte canale media toate documentele legate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, care dezvăluise amploarea programelor de supraveghere ale SUA, relatează AFP.
The Intercept, lansat de jurnalistul Glenn Greenwald, care a fost unul dintre primii care l-au intervievat pe Snowden în 2013, i-a 'invitat pe ziariști, inclusiv de la canale media străine, să lucreze împreună cu el pentru a explora în totalitate arhivele Snowden'.
Această decizie ar putea duce la noi dezvăluiri după cele transferate în 2013 de Edward Snowden, ex-consultant al Agenției naționale de informații (National Security Agency), fugit din SUA cu mai multe documente care detaliau amploarea programelor de supraveghere ale NSA și ale altor agenții americane de informații.
'Încă de la debutul acoperirii noastre mediatice a acestor arhive, unul dintre elementele abordării noastre a fost de a lucra în parteneriat cu alte canale media, americane și străine, mai degrabă decât să încercăm să păstrăm tot acest material pentru noi', a explicat Greenwald.
The Intercept amintește că a împărțit deja în trecut documente ale lui Snowden 'cu peste 20 de canale media'.
Dar jurnaliștii care lucrează cu aceste documente trebuie să respecte anumite reguli, conform unui acord încheiat cu Snowden, a subliniat Greenwald.
'Rămân încă multe documente interesante din punct de vedere legitim care pot și trebuie să fie făcute publice.' Dar 'există și documente în arhive care nu trebuie, după opinia noastră, să fie publicate pentru că ar pune grav în pericol persoane inocente', a amintit el.
Publicația americană a permis deja accesul la aceste documente mai multor canale media, între care și cotidianului francez Le Monde.
The Intercept a publicat el însuși luni câteva zeci de informări interne ale NSA, între care unul care subliniază rolul NSA în interogarea deținuților în controversata închisoare americană de la Guantanamo.
NSA avea un ofițer de legătură în această închisoare, cu misiunea de a-i primi pe prizonierii suspectați de implicare în atentatele din 11 septembrie 2001, care avea 'obligația de a comunica zilnic cu anchetatorii cu scopul de a evalua și a exploata informațiile primite de la deținuți'.
NSA nu a răspuns solicitărilor AFP de a face unele precizări.
Acuzat de guvernul american de spionaj, Edward Snowden s-a stabilit la Moscova după ce și-a făcut dezvăluirile.