Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța (UAPC) informează asociațiile de proprietari din județ despre reglementările prevăzute în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților pe 3 februarie 2016. Astfel, asociațiile de proprietari, respectiv președintele și administratorul asociației, sunt obligate să afișeze lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor și modalitatea de calcul al cheltuielilor de întreținere pentru fiecare apartament. Reamintim că legea prevede că reprezentanții asociațiilor sunt obligați să afișeze o listă care va conține sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul și repartizare a acestor cheltuieli către proprietari.
NEÎNDEPLINIREA ACESTOR OBLIGAŢII SE SANCŢIONEAZĂ CU AMENDĂ DE LA 500 LEI LA 3.000 LEI.
”Arătăm că această obligaţie, fără prevedere legală, s-a îndeplinit şi până la această dată de către o mare parte din asociaţii care au dorit să aibă mai multă transparenţă în modul de calcul al cheltuielilor de întreținere şi modalitatea de repartizare a acestora pe criteriile prevăzute de lege”, precizează reprezentanții UAPC, într-un comunicat.
„GHIDUL PROPRIETARULUI“ De asemenea, proprietarii care vor să își cunoască mai bine drepturile și să afle răspunsul la întrebările legate de proprietățile pe care le dețin pot căuta „Ghidul Proprietarului“, realizat de Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, în urma numeroaselor discuții și solicitări primite din partea cetățenilor. Din această carte, românii pot afla ce este și cum își pot alege proprietatea, care sunt drepturile, libertățile și obligațiile proprietarului, cum pot verifica costurile cu întreținerea la bloc, problemele legate de fondul de rulment, cum acționează proprietarul, cine răspunde în fața lui și care îi este răspunderea. Din „Ghidul Proprietarului“, cetățenii mai află despre cine și cum plătește în cazul unei pagube, despre răspunderea comună a proprietarilor, despre riscurile și protecția proprietarilor, dar și cum pot depista administratorul incompetent, hoț, corupt sau escroc și cum pot acționa în astfel de situații. Cartea este disponibilă momentan doar în București, iar cei din alte orașe care vor acest ghid trebuie să adune o comandă mai mare și să facă un drum în București. Într-o postare pe Facebook, Radu Opaina a explicat că este mai scumpă livrarea prin poștă sau curier, întrucât ghidul costă doar 7 lei.